Хората са любопитни и искат да получат отговор за всяко нещо. Науката се старае, но все още не може да обясни много от уж простите "неща", които са част от живота ни.

Възможното невинаги е научно обяснимо, но вижте какво са подбрали от канала "Седемте най" във Vbox7.com. 

Как и защо мъркат котките?

Само се предполага, че котките мъркат с помощта на ларинкса си. Смята се, че изразява удоволствие, но мъркат и когато са болни. Звукът действа позитивно на хората. Лъвовете и тигрите не мъркат.

Как работи гравитацията?

Гравитацията е най-слабата от четирите известни фундаментални физични сили, но успява да задържи цели галактики заедно. Хипотезите са доста, но все още не е доказано със сигурност как успява да ни задържа на земята.

Защо има десничари и левичари?

Смята се, че това се предава по генетичен път, но не е открит генът на левичарството. Не е ясно и защо въобще е нужно някоя ръка да е водеща, вместо и двете да са еднакво сръчни. Да ни е по-трудно?

Как мигрират птиците?

Кукувиците например, снасят яйцата си в чуждо гнездо. После малките порастват под грижите на други птици и откриват сами пътя до земите за миграция, без помощта на своите родители.


Какво са сънищата?

Смята се, че сънищата са прояви на неща, които сме потискали през деня, но много учени вече не подкрепят тази теория. Каква е символиката на сънищата и имат ли някакво предназначение, науката още не знае.

Как съхраняваме и извличаме спомени?

Учените знаят, че е свързано с невроните и връзките между тях. Знае се и как се задействат много части в мозъка при ситуации в които спомени изплуват в съзнанието ни. От там нататък всичко е обвито в мистерия...

Защо спим?

Освен при топлокръвните животни (бозайници и птици) сънят не се наблюдава при другите живи същества. Учените не могат да обяснят природата на съня, въпреки че са открили много факти за него.

Нормалният човек спи през около 36% от живота си. Без сън човек умира. Рекордът е 11 дни. Но се твърди, че има хора, които вследствие на някакъв инцидент, са спрели да спят без това да се е отразило на здравето им.

Източник: Vesti.bg.