Два дни цяло Велчево търси безследно изчезналата на 14 януари 82-годишна Иванка от селото. Само за два часа на следващия ден екипи на полицията и доброволци от селото са успели да я открият починала от измръзване в местността Оградня, на около 400 метра от къщата й.

Бабата била само по терлици и без шуба, но у нея били открити 400-те лева пенсия, която тя взела ден преди да изчезне, пише "Борба".

В операцията по издирването са участвали близо 50 души от селото и от полицията заедно със следовото куче Нерон и неговия водач Димитрина Желева. Организацията е била перфектна под ръководството на началника на участъка в Килифарево главен инспектор Анатоли Александров и униформени от Областната дирекция на МВР в старата столица.

„Ще напиша благодарствено писмо за работата на полицията до директора старши комисар Димитър Машов. Служителите взеха драмата присърце и претърсихме огромен терен в района, сигурно са минати около 10 километра.

Само за два часа на 15 януари успяхме да намерим жената, няма следи от насилие и съдебният лекар каза, че е издъхнала от измръзване”, разказа кметският наместник на Велчево Мустан Юсменов.

На 13 януари в селото давали пенсиите и баба Иванка заедно със сина си Огнян били на площада. Бившата бензинджийка си взела парите и след това камерите във Велчево са я засекли до около 21:30 часа вечерта същия ден, но на записите тя била обута и с шуба.

На другия ден рано сутринта синът тревожно се обадил на кмета, че майка му я няма в къщата. Мустан Юсменов събрал хора и тръгнали да търсят баба Иванка – първо проверили цялата къща обстойно, после наоколо, включително и дерето. От нея нямало и следа.

След това кметът се обадил на полицията и бил сформиран екип издирвачи. По думите му възрастната жена не страдала от заболяване, нямала деменция, движела се с бастунче, но обикаляла цялото село и ходела до магазина без проблеми, била жизнена.

Разведеният й син наскоро се върнал да живее при нея, но си попийвал и двамата често се карали, като за дрязгите имало и преписки в полицията. Заради това 56-годишният син е бил разпитван в полицията, но не е арестуван.

„Както е малко селото ни и в него живеят около 100 души, посред зима събрахме над 20 доброволци и разделихме територията на четири района. Това се казва съпричастие в трудни моменти, но без полицията едва ли щяхме да я намерим. За съжаление, е нямало как да оцелее в този студ през нощта и най-вероятно просто се е изгубила.

За щастие, не е докосната от хищници. Вероятно е носела парите със себе си, за да не би синът й да ги вземе и да ги изпие, а пък може и пак да се сдърпали. Аз започвам подготовка за погребението на тази добра и читава наша съселянка”, сподели още дългогодишният управник на Велчево.

Той припомни още, че преди години е имало подобен случай с друга изчезнала старица, но въпреки усилията тялото на Еленка така и не е открито и до днес.