БСП внася искане за касиране на изборите за кмет на община Шумен, съобщиха на пресконференция днес Веселин Пенчев, общински лидер на партията и кандидатът за кмет Венцислав Венков, предава "Фокус".

Жалбата с искане за повторно преброяване и касиране на изборите, ще бъде депозирана в Административния съд в законоустановения  срок до края на седмицата. Това означава, че победителят в балотажа Любомир Христов е възможно и да не положи клетва на насроченото за понеделник заседание на новосформирания Общински съвет.

„Ще обжалваме резултатите от изборите, разликата между двамата кандидати е нищожна, само 77 гласа, а пороците- много. В изборния ден подадохме редица жалби и сигнали до Шуменска окръжна прокуратура за купуване на гласове, с участие на ромски босове, които пред очите на полицията цял ден возиха хора с автомобилите си. Така и не се намери воля този процес да бъде пресечен“, каза Пенчев.

Той посочи, че  към настоящия момент от прокуратурата имат откази по всички сигнали за образуване на досъдебни производства, с мотив, че не са представили достатъчно доказателства.

„Ние имаме съмнения, които трябва да се проверят, не е наша работа да събираме доказателства. При тази разлика излиза, че ако Любомир Христов все пак бъде избран за  кмет на община Шумен, ще бъде първият купен кмет на общината. Първият кмет, който е станал такъв благодарение на вероятно купен вот, естествено етнически“, коментира Пенчев.

Освен съмнения за купуване на гласове, сред причините за жалбата за оспорване на резултатите от балотажа, са и  множество нарушения на Изборния кодекс и най-вече неправилно отчитане на гласовете от страна на секционните избирателни комисии.

Фрапантни нарушения имало и при изготвянето на протоколите, посочи Пенчев.

„Масово в секциите не са спазвани методическите указания на ЦИК по отношение на начина на броене и на отразяване на гласове. Има единични случаи на бюлетини, които са били явно действителни, но са отчитани като недействителни за нашия кандидат и обратно.

Има сгрешени протоколи и много фрапантни случаи. Имаме съмнения както относно вероятно купен вот, който опорочава резултата, има нарушения и при отчитане на вота.

Спорен нас, това, което пише в протоколите, не е това, което е в чувалите. Ще искаме ръчно преброяване, правим анализ дали на всички секции или отделни, но имаме съмнения, че резултатът, който е посочен в протоколите и в решенията на ОИК, е действителният. 

Ще искаме да се провери всичко това. И към момента няма как да признаем резултата от балотажа“, каза Пенчев.

Той уточни, че обжалването спира изпълнението на решението на ОИК и кметът Любомир Христов не може да положи клетва.

„Има избран временно изпълняващ длъжността кмет и ние не мислим, че ще създадем някакви затруднения в управлението на общината. Росица Антонова има достатъчно капацитет да се справи", каза Пенчев.

"Благодарим на всички, които размислиха на първи тур и балотажа и подкрепиха нашия кандидат, независимо от политическите си пристрастия. Това показва само едно-  промяната в община Шумен не търпи отлагане. По резултатите е видно, че над 5000 шуменци са преосмислили подкрепата си от първи тур или са дали директно подкрепа на балотажа на нашия кандидат. Очевидно в Шумен има настроения за промяна- на модела на управление, на начина на вземане на решения, на по- активно и по- широко управление с участието на гражданите", коментира още Пенчев.