Светещ 33-метров кръст осветява град Елин Пелин и околията. Откакто е издигнат през 2022 г., смъртността в района е намаляла, а раждаемостта се е увеличила. Това разказа кметът на общината инж. Ивайло Симеонов, пише Труд.

„Елин Пелин е сред 5-те общини в България, които бележат прираст на населението, данните са на Националния статистически институт и много ме радват. На фона на една изчезваща България няма как да не съм щастлив. Искам да ви кажа, че все хубави неща започнаха да ни се случват след построяването на кръста“, каза Симеонов.

Конструкцията се вижда на територията на цялата община, включително и от пътуващите по автомагистрала „Тракия“. Съоръжението е вдигнато в местността „Тушана“ до софийското село Нови хан. 

„Всъщност идеята не е само моя, а е колективна и се роди спонтанно. С  група ентусиасти ходим всяка година в „Света гора“. Така с приятели решихме да направим голям кръст. Не крия, че съм дълбоко вярващ мъж. Религията ме придържа към ценности и морал. Вярвам, че тя ще ни спаси от разпада на заобикалящия модерен свят“, заяви разказа кметът.

Управникът не крие, че преди освещаването на символа е имало много перипетии. 

„Когато започна изграждането му тъкмо избухна войната в Украйна. Желязото рязко поскъпна. Слава Богу много дарители се включиха с пари, защото само със средства от общината нямаше да успеем“, поясни той.

От местния парламент не скриват огорчението си, че е имало подхвърляния и критики за направата на кръста. Веднага се появиха специалисти по всичко, които го обявиха за кич. Нещо повече – с кмета се свързали хора, които го уверили, че построеното не е по канон. По думите на завистници – кръстът трябвало да гледа само на изток.

„Няма да отвръщам на нито една провокация. Всичко, което сме направили досега, е в синхрон и със знанието на Българската православна църква. Единствено олтарите трябва да гледат на изток“, увери кметът.

И така, на 17 септември 2022 г. с благословията на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светла му памет, се осъществява тържественото откриване на кръста, разказа още той.

„Сигурно няма да повярвате, но в този ден валеше силен дъжд, а бурята за малко да ни откаже. В мига, в който се освети кръстът, времето утихна и изгря слънце“, спомня си Симеонов.

Негови врагове често го критикуват, тъй като Елин Пелин бе първата община, която се обяви против приемането на Истанбулската конвенция.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук