Дни преди Никулден в Кюстендил се наблюдава повишение в цената на рибата. Филе от скумрия вече струва 9.50 за кг, при 8 лв. преди около месец, пише struma.bg.

„Избягвам последния ден, защото пред специализирания магазин на пазара опашките са огромни. Имам ваучери от предприятието и с тях купих рибата в средата на миналия месец.


Сега отлежава във фризера. Ще я извадя един ден преди празника. Традиционно така правя и определено ми излиза по-евтино, ще я направя по италианска рецепта, с много доматено пюре, песто и чесън“, коментира 45-годишна кюстендилка.

ОДБХ – Кюстендил пък през цялата седмица планират засилени проверки за Никулден. Инспекторите от отдел „Контрол на храните” ще влязат в търговски обекти и складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене.

Ще се проверяват и временно разкритите обекти във връзка с празника. Акцент на проверките ще бъде регистрацията, съответствие на сградния фонд, системите за управление на магазина. Най-важният акцент ще бъде качеството и безопасността на предлаганата риба и рибните продукти.

Показателите са, че рибата, като се постави на длан, не увисва и има гладки люспи. Те са важен критерий. Трябва да са блестящи и плътно прилепнали до тялото, кожата да е с естествен цвят.

При замразената риба не може да се направи обстойна проверка. Тя трябва да се размрази. Разчита се на потребителите, ако попаднат на размразен продукт, който не отговаря на показателите, да сигнализират.

Ще се обърне внимание и на здравния статус на персонала, важен е не само при стационарните, но и при временните обекти. Все още не са подадени заявления за разкрити временни обекти в Кюстендил.

Същевременно монасите от „Благовещение“ край кюстендилското село Копиловци са известни с производството си на прясна пъстърва, която отглеждат в рибарници в село Трекляно, на границата със Сърбия. Още от началото на седмицата те вече не смогват да обслужат всички поръчки.

Монасите развъждат пъстърва от вида сивен, като всяка една от тях достига до около 200-300 грама. Отглеждат я по специална технология, а хайвера пускат в началото на годината.