Обемът на язовир „Студена“ продължава да намалява. Според най-песимистичния сценарий, ако няма никакъв приток, язовирът може да дава вода на града само още 57 дни.

Според данните на екоминистерството и ВиК дружеството, полезният обем на „Студена" - тоест, количеството вода, което реално може да се ползва от града, е милион, 525 хиляди кубични метра.

Средно на ден, потреблението, в условията на режим е 26 хиляди и 800 кубика. 

Към града постъпват всеки ден големи количества минерална вода, като дарения от фирми и помощ от други общини.

Бой за всяка капка вода - това се случва при раздаването на бутилките преди дни в центъра на Перник.

Това е запечатала във видеоклип Надежда Димова, която разказва, че камионът е бил разграбен още в движение. Никой не спазил условието - по туба на човек.

„Имаше възрастни хора, които останаха без вода, но те нямат силата да се борят с млади и силни за водата“, разказва Надежда.

Друг свидетел разказва за злоупотреби и недостатъчен контрол.

„Дори имаше хора от друг квартал над нас идваха, носеха ги между блоковете и се връщаха“, разказва друг очевидец - Валентина Андреева

Общината взима мерки това да не се повтаря.

Според главния секретар на община Перник Мартин Жлябинков това е „една грозна сцена, но взехме мерки“:  „Сега при всеки камион ще има наблюдаващ. Планът е по две бутилки на домакинство“.

С приоритет при раздаването са детски градини, училища, социални домове и болници. По 1 бутилка на дете, през три седмици.

Над 300 8-литрови бутилки с минерална вода този четвъртък се доставят на децата и персонала в тази детска градина в Перник. От началото на водната криза това за тях е втора подобна доставка.

„Тя се използва за готвене и пиене от децата, като същевременно имаме договор с доставчик“, обяснява Даниела Захариева, директор на детска градина „Миньорче“.

Даренията са от частни компании, общини и институции. В града вече са пристигнали 50 хиляди бутилки.

Графикът за доставки се публикува на „Фейсбук“ страницата на община Перник.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Източник, снимки и видео: bTV