Изслушахме информацията от службите и министрите на отбраната и вътрешните работи. За мен най-важният извод, е че в момента няма пряка заплаха за България и българските граждани от конфликта в Близкия Изток.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след приключването на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, на който бяха обсъдени възможните рискове и заплахи за страната вследствие на ескалацията на напрежението между Съединените щати и Иран.

Чухте декларацията. Общото ни мнение е, че трябва да има деескалация на напрежението и всичко трябва да се реши по мирен и дипломатичен път.  

Тя коментира и акциите на прокуратурата в Перник и София.

"Да видим какъв ще е резултата от акциите. На пръв поглед ми изглежда, че това е опит с локални мерки да се потуши една национална криза. Проблемът в Перник е само единичен случай.

Водна криза има в цялата страна. Не чувам да е направено нещо за боклука, за мръсния въздух. Проблеми с водата и боклука има в абсолютно цялата страна. Това са национални проблеми.

Отдавна трябваше да има оставки на министри. Нашият вот на недоверие е срещу правителството, защото министрите са просто изпълнители на една политическа воля и модел на управление на ГЕРБ.

Не сме водили разговри с другите парламентарни партии за вота, защото искаме да подготвим много сериозно нашите мотиви. Ще проведем такива разговори другия четвъртък и петък
", добави Нинова.