Наказателното дело от частен характер срещу зам.-кмета на Сопот Николай Новаков, което дълго време се бавеше в Районен съд Карлово, най-сетне бе прехвърлено по подсъдност в София, научи БЛИЦ от свои източници.

Столичният районен съд е образувал незабавно делото и е насрочило първото заседание на 3 октомври сутринта. На подсъдимия Новаков е указано, че делото може да бъде разгледано и решено и в негово отсъствие, съгласно закона. Съдът е дал на заместник-кмета 7-дневен срок за отговор и възражения. 

Разпореждането на столичните магистрати не подлежи на обжалване. БЛИЦ припомня, че делото беше образувано по искане на Бранимир Батев-директор на Европейския институт за стратегия и анализи, заради публични неверни твърдения, изказани от Новаков по национална телевизия относно данъчни задължения на Бранимир Ботев към община Сопот. 

БЛИЦ припомня, че през пролетта имаше две пресконференции на ГЕРБ, на които Антон Тодоров изнесе данни на груби нарушения на кметския тандем в община Сопот. Малко след това кметът Деян Дойнов и заместникът му бяха изхвърлени от редиците на БСП.
 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ