Близо 7000 украински бежанци ще бъдат преместени от курортите край Варна във вътрешността на страната от 28 до 31 май с жп транспорт. 

В момента продължава анкетирането на бежанците и организирането на логистиката с конкретните места, където ще бъдат настанени, каза  по време на брифинг Благомир Коцев, областен управител на Варненска област. 

Транспортирането на бежанците ще се осъществи с жп транспорт. Ще бъдат пуснати допълнителни вагони и автономни влакове, за да не се смесват потоците от пътници, обясниха от областна администрация.

Около 18 000 от бягащите от войната ще бъдат преместени в държавни бази.

Около 60 000 украинци са настанени в хотелите у нас. Около 20 000 души са заявили, че планират да се върнат в Украйна, голям процент от останалите са заявили, че сами ще си търсят квартири у нас.

В интервю за БНР хотелиерът Маргарита Христова се оплака, че липсва комуникация с властите:

"Всички бежанци, които са настанени в хотела, са уведомени, че последната възможна нощувка в хотела е 31 май. Дори съм ги накарала лично да подпишат една декларация, която тук на място си направихме, че са информирани, че знаят. Обадила съм се в кризисния център, за да препотвърдя отново. Водила съм комуникация с министерствата, знаят за това. Имаме около 360 бежанци. Нямам никаква обратна връзка, никаква информация".