Най-добрият град за живеене в България – Бургас е на път да бъде върнат в средните векове от некадърен, но партийно верен областен управител на новата власт.

За краткото си управление от 5 месеца, държавният каймакамин Пламен Янев се забърква в скандал след скандал, докато кметовете от областта са с вързани ръце заради хиляди жалби до съдебни институции.

Последният провал на чиновника с рехава и съмнителна биография е забавянето на ремонта на язовир "Ясна поляна", който захранва общините Созопол, Приморско, Царево и Средец.

По неизвестни причини  реконструкцията на филтърното и помпено стъпало на пречиствателната станция към язовира се бави. Ако закъснението продължи още месец, изтича финансовата година и парите трябва да се върнат в държавния бюджет.

Не се ли ремонтира водното съоръжение до края на годината, със сигурност най-туристическите ни общини през следващото лято ще се изправят пред безводие и риск от огромни наводнения, което ще донесе загуби за милиони.

Това е само част от проблемите, които Янев трупа като лавина върху морската ни столица.

Кметове и общински съвети са с вързани ръце заради безогледните съдебни жалби на областния управител срещу техни решения. Специфичното е, че предмет на атаки не са такива решения, които са очевидно незаконосъобразни, а такива, които според губернатора не са целесъобразни.

Само че областният управител по закон няма право да прави преценка по целесъобразност на решенията на кметовете и общинските съвети, а само по законосъобразност.

Това е нещо, което ще стане ясно на хората, но дотогава развитието на област Бургас ще стои на трупчета, а подигравката с правото на самоуправление на местните общности ще стои като брошка на ревера на Пламен Янев.

Защо този човек продължава да стои на поста не е ясно. Ако причината е професионалната му биография, тя е твърде бедна – чиновник в малка банка, който се е занимавал със застраховки. Виж политическата му кариера е по-интересна - от 11 години Янев обикаля политически сили и търси държавно гнездо, в което да снесе яйце.

От ДБГ на Кунева до „Средна европейска класа“ Константин Бачийски, който осигури първият мандат  на Продължаваме промяната, Пламен Янев се гърчи, но успява да влезе под кожата на местния нобилитет. Очевидно това качество е оценено добре от столичните управленци, които продължават да го търпят.

Губернаторът до такава степен е писнал на местните си покровители, че дори общинските съветници от ПП-ДБ с нарочна декларация – петиция до Министерски съвет и Народното събрание, искат незабавното му отстраняване от поста на областен управител.

Напрежението очевидно идва твърде силно за младия областен и той се пропуква психически, казват негови подчинени. През последните месеци Янев опасал управата с камери, записващи устройства са сложени във всички работни помещения. Служителите се опасяват, че са подслушвани, дори когато ходят до тоалетна.

Когато пътува, а като областен му се случва често, Янев не упълномощава никой да го замества. Явно, за да не му вземе поста. Но в същото време работата в областната управа е блокирана, тъй като се налагат спешни решения.

Очевидно областният управител не се чувства комфортно в ролята си и мечтае за кмет. Това показват обиколките му по села и паланки, за да изслушва проблемите на обикновените хора.

Селските улици може и да не се оправят, но семейство Яневи се оправя доста добре. Преди време Пламен се опита да нареди брат си Добромир Янев на поста генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“. Братът скоропостижно изхвърча, след като се опита да прехвърли милиардите на пристанището на турска банка.

Дали психически неуравновесен човек с нищожна биография и политически мек гръбнак трябва да управлява цялата държавна собственост на област Бургас? Това трябва да кажат неговите покровители. Топката е в краката на министър-председателя. Дано не го удари по главата, ако не я изиграе правилно.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук