Близо 130 сигнала са постъпили от граждани в полицията за силна музика в кв. "Изгрев" и кв. "Столипиново" за периода от 25 юни до днес, съобщиха за Plovdiv24.bg от пресцентъра на ОДМВР. В районното Шесто управление са взели отношение по тези сигнали, като музиката е била спирана веднага.

Пак за този период са били съставени 6 акта по чл. 4, ал. 5 от Наредбата за осигуряване на обществения ред. Според Общинската наредба за нарушения на разпоредбите на чл. 4, ал. 7 и ал. 8 на физическите лица се налага глоба в размер от 100 до 3000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци - имуществена санкция в размер от 3 000 до 6 000 лв. Самото замерването на степента на шума се извършва от Общинския инспекторат или РЗИ, полицията не разполага с такива уреди, казаха още от Областната дирекция.

Кметът на район "Източен" Иван Стоянов се е видял в чудо. "Ние също сме потърпевши и безсилни, тъй като не можем да направим нищо срещу това", казва той. 

По думите му, районното кметство не издава никакви разрешения, нито пък забрани за сватби и мероприятия на открито. Той съветва хората да звънят на тел. 112, откъдето веднага ще изпратят екипи на полицията и на РЗИ. "Когато има сигнали за висок шум, дори ние звъним на 112, за да дойдат контролните органи. Само РЗИ може да замери високи нива на шума", добавя Стоянов.

Той обяснява, че положението е особено нетърпимо сега, защото "Столипиново" се е напълнило с много хора, които изведнъж са се прибрали от Германия и други европейски държави. 

"Много хора са се ограничавали досега заради пандемията от ковид и затова в момента има по много сватби на ден, дори не може да ги преброим", каза още Иван Стоянов. 

Кметът на район "Северен" Стоян Алексиев, където също има ромски махали, също е търсил съдействие от Пловдивския общински инспекторат /ПОИ/ за справяне с този проблем в "Шекера" и "Армана". Това ни каза директорът на инспектората Асен Стефанов. 

"Нещата са трудно контролируеми", твърди той. Правим проверки и актове, но по Общинската наредба, тъй като на място отиват екипи на ПОИ. Но, знаете, че с тях трудно може да се разбере човек, особено ако в екипа от проверяващи има една жена. По респектиращо е, когато проверките са съвместни - с полиция и РЗИ", каза Стефанов.

Но такива проверки обикновено са планирани, тъй като трудно може да се сформират смесените екипи. Не може такъв екип да се направи за отделен сигнал. Обикновено това са проверки, които правим по заведения нощем. Освен това, само РЗИ има възможност да замерва шума. Иначе, от Пловдивския общински инспекторат глобяват нарушителите и по Общинската наредба и по Закона за шума, в зависимост от тежестта на нарушението. 

От РЗИ пък твърдят, че при тях е постъпил само един сигнал последните месеци с искане за мерене на шума. Но според д-р Цвета Иванова, директор на Дирекция “Обществено здраве" да се мери шумът дори не е необходимо. "Не е необходимо да се замерва шумът при положение, че имаме Закон за защита от шума в околната среда, в който ясно е разписано, че физическите и юридическите лица са длъжни да го спазват. В противен случай нарушителите се наказват с глоби.

Иначе, в Закона за защита от шума в околната среда е регламентирано, че  физическите лица се наказват с глоба от 100 до 300 лева при първо нарушение. При последващи нарушения от 500 до 1000 лева. За юридически лица глобата е от 200 до 2000 при първо нарушение и от 2000 до 5000 – при последващи.

Има и още по-строги санкции за нарушения на този закон, свързани с превишаване на граничните стойности на шум. Тогава физическите лица се наказват с глоба от 500 до 1000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци се налагат имуществени санкции в размер от 1000 до 3000 лв. При повторно нарушение по ал.1 физическите лица се наказват с глоби от 2000 до 6000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци се налагат имуществени санкции в размер от 4000 до 10000 лв.

Шумът атакува почти всички органи и системи на организма и влошава качеството на живот на хората. Той води до сериозни последствия за здравето на човека, проявени със сърдечно съдови заболявания, високо кръвно налягане, язви на стомаха, смущения в обмяната на веществата, повишаване нивото на мазнини в кръвта, риск от хиперфункция на щитовидната жлеза, намаление на слуха, понижаване на защитните сили на организма, риск от астма и злокачествини тумори, безплодие и негативен ефект върху плода, когато жената е бременна. Всичко това е записано в сайта на РЗИ, така че всеки може да се информира.

Шумът влияе на психическото състояние на организма. Нежеланите звуци в ежедневието причиняват безсъние, което намалява трудоспособността за следващия работен ден и постепенно довежда организма до състояние на преумора, страх, агресивност, главоболие, депресия, демотивация и раздразнимост у човека. Шумнатата атмосфера може да се отрази  негативно  на концентрацията, четенето и писането на децата в училище.

Проблемите свързани с борбата срещу вредата от шума са комплексни и изискват повишено внимание от всички. Всеки от нас трябва да осъзнава кога създаденият от него шум се превръща в неприятен за хората около него.

Затова компетентните органи трябва да взимат по-често необходимите мерки за предпазване на населението от вредата от шума. А ние, гражданите трябва да реагираме и да не се примиряваме с това.