Първите череши вече се продават по пазарите на страната, но цените на лакомството изненадаха.

39 лева струваше в началото на месец май килограм български череши, а вносните - до 80 лева. Това показа проверка по столичните пазари.

Не бе по различна и ситуацията по тържищата в Пловдив, където килограм от вкусните плодове се продаваше за цели 75 лева, като така сто грама излизаше около 7,50 лв, пише GlasNews.bg.

На този фон някои търговци стигнаха и до необикновено решение, предназначено за тези, които искат да опитат плодчетата преди покупка, или само да ги дегустират. Черешка за по левче се продава на пазар в Бургас. Това твърди гражданин, който споделя любопитна снимка в мрежата.

На нея виждаме апетитните червени плодове и бележка с цената им. Килограмът е на стойност, която вече не ни шашка - 75 лева, но изненадващото е, че има предложение за съвсем минимални количества. Една испанска черешка се продава за едно левче.

"Да ви е сладко в Бургас", пожелава къде на шега, къде сериозно Венелин К. Той обаче не разкрива кога е заснета "офертата".

Припомняме, че от асоциацията на овощарите прогнозират по-ниски цени след средата на юни, когато се очаква по-масово предлагане на пазара.

Разходите за труд и по-скъпите препарати за защита тласкат цените нагоре, обясниха от асоциацията. Така ранните сортове родно производство се очаква да стигнат до крайния клиент на цени между 6-10 лева за килограм, а с масовото предлагане цените вероятно ще паднат до 4-5 лева, прогнозират още от бранша.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук