Полицейска акция във вторник в Симитли, насочена срещу купуване на гласове за предстоящите избори, стана причина още един жител на България да напусне завинаги страната ни и да заживее трайно зад граница, пише struma.bg.

Веднага след зрелищно посещение на 7 полицаи с маски и автомати в заведението му в града 30-годишният Юлиан Димитров откара колата си в благоевградски автосервиз, за да я стегнат и да я продаде, след което веднага да тръгне за Италия. Категоричен е, че никога повече няма да се прибира в родината.

Екшънът в кафене „Ел Патрон“ в Симитли, което е собственост на бившата съпруга на Димитров, се развихрил на 2 ноември в 11.45 часа, когато сервитьорката в заведението Диана Николова звъннала на Юли да го уведоми, че са дошли маскирани униформени, които го търсят.

Димитров веднага отишъл и установил, че полицаите са затворили заведението и дори не пускат единствения клиент да си ходи.

Вътре в кафенето се оказали 4-ма служители на реда, които го накарали да напише заявление, че не подкрепя никоя от партиите, които на 14 ноември ще се явят на парламентарни избори, и че няма да агитира никого да гласува в полза на някоя от тях. Чак след като го написал, полицаите пуснали и него, и клиента да си ходят.


Заведението, където маскираните полицаи дошли да го търсят, дори не се води на него, а на бившата му съпруга

Пред struma.bg Димитров разказа за абсурдната случка и разкри кое го е накарало да вземе решение за незабавно напускане на България.

– Разказаното от теб звучи като полицейските „профилактики“, които се правят напоследък преди всички избори с цел да се намали купуването на гласове. Ти друг път не си ли писал подобни заявления?

– Да, писал съм, за последно дори го направих преди 2-3 седмици, когато Райнов ме извика в полицейското управление на Симитли да пиша същото – че не симпатизирам на партии и няма да агитирам никого да гласува. Дори бях с дъщеря си пред кабинета на личния лекар, защото нещо не се чувстваше добре, та се наложи набързо да направим прегледа и да я отведа у дома, за да отида в управлението.Затова и бях доста изненадан, че на 2 ноември ме търсят пак да пиша същото заявление, и то го правят в заведението на бившата ми съпруга, на която аз само помагам, когато се наложи.

Първоначално като видях ония юнаци с автоматите пред вратата – бяха трима отвън и още 4-има вътре, си помислих, че това е наказателна акция заради участието ми в понеделник в протестната акция срещу зелените сертификати. Беше смешно, защото, когато се приближих, единият от полицаите ми препречи пътя и ме уведоми, че заведението не работи и няма да ме пусне вътре.

Казах му: „Ама нали вие ме търсите!”, и той чак тогава отвори вратата да ме пусне при колегите си.

Странно ми стана защо 5 минути по-рано, когато паркирах колата си до полицейското управление и дори дадох път на една от патрулките, не ме извикаха горе, а нахлуха в заведението, което дори не е мое. Явно целта е не само да ме сплашат преди изборите, но и да разбият бизнеса ни.

– Ти някога задържан ли си за купуване на гласове?

– Никога. А и да ти кажа – това изобщо не ме интересува. Имал съм неприятности с полицията заради шофиране, но никога за нищо друго.

– С какво точно пострада бизнесът ти от тази полицейска акция?

– Ами кой нормален клиент ще влезе в заведението след тази гледка, продължила доста дълго – въоръжени и маскирани полицаи пред входа, които връщат всички. Да не говорим, че прословутата пандемия вече ни разказа играта. В понеделник оборотът на заведението беше 46 лв., а то все пак е 60-местно и дори има кухня. В същото време наемът си върви, ток, заплати, осигуровки на персонала, СОТ, въобще да не говорим, че нещо трябва да остане и за съпругата ми, която инвестира в това заведение около 70 000 лв.

Имаме 7 души персонал, които на 4 ноември си чакат заплатите и ни трябват 6000 лв., за да им ги платим. 5000 лв. са данъците, битовите ми сметки са платени до стотинка. Е, как се насмогва на това с 46 лв. дневен оборот? Добре че имаме и една заложна къща, която върви значително по-добре от заведението и преливаме парите от нея в кафенето. Имаме и магазин за препарати, който го затваряме сега, защото въобще не върви.Факсимиле от жалбата на Димитров до директора на ОД на МВР

И на цялата тази картинка арогантното поведение на група полицаи, които дори не ми се представиха, ми звучи абсурдно. Пуснах вече жалба срещу тях до директора на ОД на МВР, макар да съм убеден, че последици няма да има за тях. Затова съм категоричен – край, чашата преля, тръгвам за Италия и кракът ми повече няма да стъпи тук.

Мисля и дъщеря си да отведа там, защото в тая страна бъдеще няма нито за нас, нито за децата си. В Италия поне няма да я тестват с някакви съмнителни тестове за коронавирус, за които въобще не знам какво съдържат. Детето е в трети клас, бързо ще научи езика и ще съм спокоен за утрешния му ден. Заради нея се върнах сега в България, пак заради нея и ще си тръгна завинаги.

Преди 20 г. заминах за Италия при родителите ми, работил съм главно в строителството, където получавам по 2500-3000 евро, и цял живот ще съм им благодарен за това, че ми подадоха ръка да напусна Симитли. Искам след време и дъщеря ми да ми е благодарна за същото.

Кметът Ап. Апостолов заклейми акциите, целящи сплашване в навечерието на изборите

В своя официална позиция след акцията в Симитли, която е обхванала магазините в ромските квартали в града, кметът Апостол Апостолов категорично заявява, че в община Симитли никога не е имало купуване на гласове. През годините са правени множество проверки преди, по време и след провеждането на различни избори, като няма установени случаи на купуване и продаване на гласове.

По думите на кмета на община Симитли Апостол Апостолов е недопустимо да се действа по този начин в навечерието на много важни за страната ни избори за президент и вицепрезидент и за народни представители. Той апелира към хората да не се поддават на подобни грозни акции, целящи сплашване, а да излязат и да гласуват на 14 ноември така, както искат, защото това е тяхно конституционно право.