Трудно се достига, инфраструктурата е зле, но… 20 000 лева за декар вече струва имот край село с под 80 жители в Родопите. Постоянно набъбващите цени на квадратния метър в градовете „напомпаха“ и пазара с недвижимо имущество и по малките населени места, съобщава „Родопи voice“.

90 000 лева е обявената цена за четири декара и половина край малко село в близост до яз. „Кърджали“. Имотът не е в регулация, но собственикът уточнява: „На първа линия на язовира“. Същото цифрово предложение за декар има и за парцели срещу хижа „Боровица“.

Друга оферта за парцел от 650 квадратни метра гласи: 28 000 лева. Теренът се намира в кърджалийско село, по пътя за язовира.

А какво се случва към границата с Гърция преди дълго чакания старт на ГКПП „Рудозем“? Имот на първа линия по новостроящия се път Рудозем-Ксанти е обявен за 22 000 евро-962 квадратни метра извън регулация.

В същото време в родопския град цените на недвижимата собственост също скочиха, въпреки че интерес към момента поне няма. 77 евро за офис под наем, 179 евро на месец за помещение в търговска сграда в центъра на Рудозем, са само част от офертите на пазара за недвижимо имущество.

Двустаен апартамент в миньорския град се продава вече за 32 500 евро. 68 квадратни метра, или по 477 евро на кв./м.

„На новия път за Гърция“, пък е задължително упоменаване в текста на обявата. Жилище от две стаи с кухня на последен етаж се продава за 25 564 евро. За сравнение-3-стаен апартамент в съседен Мадан, напълно обзаведен, се предлага  за по-малко от 18 000 евро.

Далеч неатрактивният Рудозем постепенно се насочва към цените на имотите в Кърджали след отварянето на „Маказа“. В града край Арда цената на квадратния метър в центъра надминава вече 800 евро, като има оферти дори за 900 евро.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук