Средно по един развод се пада на 3,4 брака в Родопите. Това установи проверка, направена от 24rodopi.com.

Според статистиците, сключените бракове в рамките на година в област Кърджали са 624, като интересното е, че техният брой е по-голям в селата - 371. Разводите в региона за същия период от време са 160, като съюзите се пропукват най-вече в градовете - 83 разтрогнати брака спрямо 77 в селата.

Кърджали обаче е в челото по брой сватби на глава от населението в страната. Статистиката не отчита пресъставените бракове в общините, сключени зад граница от двойки в региона. Те са два пъти повече от тези в региона.

Малко сватби, но доста раздели, е ситуацията в област Смолян. 225 са браковете в рамките на м.г. в региона, сочат последните данни на Националната статистика. 86 са разводите или по една раздяла на 2,6 скрепени пред закона съюза.

Като дела, свързани с разводи, съдът в Момчилград пък води убедително пред останалите съдебни райони.
Обичайните драми при тези съдебни казуси са свързани с попечителството над децата, разрешението за излизане зад граница, заради превърналия се в символ на гурбета регион на Родопите.

Неразбирателството между родителите пък дори е в основата на нелицеприятни случки.

Родопчанин отиде на гурбет в Белгия, а жена му пръсна всичко за бижута

Мъж заведе дело срещу Областната дирекция на МВР с иск за обезщетение в размер на 10 000 лева. Той идва след неправомерното му задържане по Закона за МВР. Родопчанинът е прекарал няколко часа в ареста след сигнал от страна на майката на детето му, че е отправил заплахи към нея.

Задържането обаче е извършено на рождения ден на детето. Трима полицаи пристигат до входа на заведение, където се провежда партито като бащата е уведомен, че трябва да ги придружи в Районното. Това се случва пред погледите на родители на други деца, гости на рождения ден.

Бащата е принуден на плати преждевременно сметката и да отиде в Районното.

Празненството пък приключва. Съдът не счете, че са доказани неимуществени вреди след задържането и отхвърли иска.

Много от бракоразводните дела са по причина на фактическата раздяла на съпрузите. Мъжът зад граница, жената у дома, следва край на семейния живот, с официално решение от съда.