9 са задържаните при вчерашната акция на полицията в град Баня. 8 са на около 20 години, а деветият е непълнолетен. Както първо БЛИЦ съобщи горски от Хисар са причакали на пътя няколко каруци с роми, които превозвали откраднати дърва. След като били спрени за проверка, една от каруците блъснала един от автомобилите на служителите и избягала. Малко след това избягалите роми се върнали с тълпа свои съмишленици. Те били въоръжени с колове и камъни и нападнали органите на реда.

Инж. Добрин Иванов, който е шеф на горското в Хисар заяви, че към момента хората му са добре. "Някои от тях дори са на работа. Третото момче е все още под наблюдение, но е добре, Нормални са нещата вече. Всичко се развива за 2-3 минути. Нападението е било с камъни и дървени хора. Нямаме задържана каруца. След като ги нападнаха с камъни им наредих да се изтеглят и да потърсят спешна медицинска помощ. В суматохата каруците бягат", заяви той и добави, че и днес ще има полиция в махалата, предава Нова телевизия.

"Нападателите ще бъдат разпознати. По-голямата част от дървесината, която крадат, се използва за търговия, особено дървата от дъб и от акация. Цената на дървата е около 30 лева на труп", завърши Иванов. 

Ромите от махалата пък защитиха съгражданите си: "То хората не бяха от тука, бяха от другаде. Ние нямаме такива хора, които крадат дърва. Не знам от къде са, от другите села сигурно. Ние нищо не знаем. Някои други са направили белите и сега ние страдаме", казаха те.

Кметът на град Баня заяви, че принципно ромите в града не правят проблеми и няма оплаквания от кражби. "По-възрастните са много възпитани, но по-младите са агресивни", призна той.