Смилян почерпи хиляди с боб чорба от къкрещите казани
Началото на празника бе възвестено с гръм от "фасулено" топче. "Преди повече от век "Цариградски вестник" подчертава качествата на смилянския боб като храна, желана за всяка изискана трапеза. Понастоящем това е една от малкото български храни, защитени с патент, а уникалният вкус на фасульовицата е пословичен и популярен не само в България, но и по света", посочи заместник-кметът на Смолян Венера Аръчкова.
Около 50 тона е новата реколта от фасул, произведена в Смилян и съседните селища от горното поречие на Арда. Популярният смилянски боб се продава около 8-9 лв. за по-дребния сорт, а едрият върви по 10-12 лв. Изпълнения на фолклорни състави от Смилян, конкурси за фасулени деликатеси и за производител на годината допълниха програмата на фестивала. Кулинарният конкурс бе разделен в категории за професионални и непрофесионални готвачи.
Първо място при професионалистите спечели ресторант "Родопчанка"- Смолян, а при любителите кулинари- Магдалена Ловчалиева. Антон Тодоров получи наградите за най-млад производител и за най-атрактивен щанд. Общо 47 пана от фасулени зърна се включиха в състезанието за художествено произведени от колоритния боб. Къкрещите казани с боб чорба, с която Смилян почерпи гостите, бяха приготвени от 250 кг фасул, дарен от местните производители.
Последвайте ни
0 Коментара: