На фона на растящите лихви средните цени на жилищата в Пловдив заковаха на 900 евро/кв.м. Това сочат анализите на водещи агенции за имоти, пише "Марица".

Така градът под тепетата се доближи до цените в морската столица Варна и Бургас. В същото време в няколко от кварталите новите жилища вече скочиха над 1000 евро/кв.м. Най-скъпо излиза нов апартамент около Младежкия хълм, в центъра и в Стария град.

Нещо невиждано се случва на пазара на имоти във Варна

Високи цени държат също квартали като „Каменица 1” и „Мараша”. В „Изгрев”, Коматево, „Остромила” и „Въстанически” все още могат да се намерят имоти на по-поносими цени, уточняват брокери.

Микро жилищни пространства - направи много с малко

Когато спестяванията не достигат, хората разчитат на банков кредит. Само че вече има индикации, че ЕЦБ може да направи първи стъпки за вдигане на лихвите още през юли, а не през есента, както се очакваше. Прогнозите на повечето експерти са, че това ще стане  постепенно, с малки стъпки до 1-1.5 процента. Това означава, че ако сте теглили кредит в размер на 140-150 хил. лева за срок от 20 години, при 1% покачване на лихвата месечната ви вноска се увеличава с 60-80 лв.