Да си болен от злокачествен рак на костта на крака и да си само на 21 години. Да чуеш страшната си диагноза по Великденските празници. „Сарком на Юинг“.  Това е изключително агресивен тумор, който засяга деца и юноши. 


Димислава Николова от Хисаря е доброволец от малко дете. Членува в клуб „Иноватор“, създаден от майка й Даниела Николова. През годините стотици деца биват възпитавани в добри дела в „Иноватор“ от Даниела. Тя е и секретар към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Хисаря. Благодарение на нейната работа с подрастващите към момента в курортния град няма прояви на проблемни деца. С обич тийнеджърите я наричат я мама Дани. Тя твори добро. И сега цялото добро й се връща. 


Преди дни-на 5 юни, бяха открити едномесечните празници на Хисаря. Тогава стана ясна страшната болест на Дими. Още същата вечер на сцените на откриването и на всички мероприятия бяха поставени кутии за събиране на средства в помощ на студентката. Беше обявено, че за лечението й в Турция и за последваща операция са нужни около 138 хиляди евро. И тогава целият град Хисаря се вдигна.

Младежите от клуб „Иноватор“, общината, кафенетата, хотелите, читалището, местният музей, приятелите, студентите от ПУ „Паисий Хилендарски“ в Пловдив, където Дими учи българска филология, започнаха да организират благотворителни прояви и концерти, които предстоят. Вече и то само за няколко дни са събрани над 160 хиляди лева. Трябва да се съберат още толкова. 


Пред камерата на БЛИЦ Дими разказа за най-тежкия си момент до сега, за това как след първата й химиотерапия и е опадала косата й. Тогава красивата студентка с буйните къдрици, които винаги развяваше, тичайки нанякъде,  се е сринала, но за кратко. 


Дими и нейната майка, както и баща й, са изключително благодарни на всички, на познатите и непознати хора, които прегръщат момичето, срещайки го по улиците, да даренията, на думите за подкрепа. Даниела Николова развълнувано разказва, че хората са организирали благотворителните прояви без да ги питат, така го почувствали и се активирали.


В неделя Дими и Даниела заминават в турска клиника. Там на девойката ще бъдат направени още 2 химиотерапии и 25 лъчетерапии. След това предстои операция по нов метод, няма да се слага имплант на крака на Дими, а ще се запази костта. Професорът от Турция дава голяма надежда. Такава има и в очите на Дими. Момичето вярва, че целият този кошмар ще завърши с хепиенд. Затова говори за надеждата, която и дават хората, за любовта, която я крепи, и която получава от семейството и приятеля си, за това, че не познава отчаянието. Има мечти, големи мечти и вярва, че ще ги сбъдне. Но първо трябва да оздравее.


Туморът е изключително агресивен, за това лекарите са реагирали бързо и са започнали химиотерапията. Дими ще остане в Турция 45 дни и ще се прибере у дома. След това ще се върне за операция, а после за още химиотерапия. 


През това време десетки хора организират редица благотворителни прояви, събират се пари в кутии в Хисаря, Пловдив и страната. За да се спаси животът на момичето с мечтите, трябват още пари. Да помогнем! Да подарим надежда!
Всички заедно можем да спасим  Дими!


Ако желаете и имате възможност, може да преведете желаната от вас сума по дарителската сметка на името на нейната майка Даниела Ганчева Николова:


ЦКБ АД Клон Карлово
IBAN: BG51CECB979010C2613503
BIC: CECBBGSF


Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
ОПЕРАТОР: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ