1200 лева награда са обещани на всеки полицай, който даде сигнал за покупка на гласове за предстоящите парламентарни избори, съобщава TrafficNews. 

Новината е била съобщена лично от директора на Областната дирекция на полицията в Пловдив ст. Комисар Васил Костадинов. До личния състав тя е достигнала не през писмена заповед /както това е редно да се случва/, а чрез конферентни разговори с началниците на районните управления в града и областта, които са проведенина високоговорител, за да могат инструкциите да достигнат до всеки полицай.

Подобна „иновация“ се прилага за първи път в историята на МВР и се посреща със смесени чувства от служителите на реда. Някои вече търсят начин да получат премията, която се равнява на една заплата, а други смятат, че подобни практики са изключително вредни за министерството.

„Все едно тук е Дивия запад, а ние сме някакви ловци на глави. Това може да се превърне в „лов на вещици““ коментира полицай с дълъг стаж в системата. Стандартната практика е да се награждават служителите, чиито успехи са безспорни – подали информация или провели успешна акция. Това става с доклад до директора на съответната дирекця до министъра на вътрешните работи, който издава заповед за награда.

В случая обаче наградата е предварително обявена и трябва да се заработи. Според проведения инструктаж, наградата ще се дава само след реализирана операция и постигнати резултати, но това далеч не означава, че може да правят проверки на хора, които в последствие да се окажат набедени. А и в България все още презумпцията за невинност е валидна и резултат би трябвало да означава осъден за съответното престъпление.

„По същата логика могат да бъдат обявени награди за наркодилъри, дрога, икономически престъпления , а защо не и корумпирани чиновници. В този случай обаче служителите на МВР ще трябва да спрат да получават заплати и социални придобивки и да работят като наемници“ коментира друг служител на реда.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук