По правило, мигането отзад означава молба за пропускане, "изместване". Деликатните граждани не злоупотребяват с този сигнал, а откровените джигити правят "цяла дискотека", настоявайки (без въобще да молят) пътят пред тях незабавно да бъде освободен. 

Оказва се, че такива агресори има из цяла законопослушна Европа, не само у нас. 

Допитване на AutoScout24, проведено в Германия през юли 2021 година, показа, че много участници в пътното движение шофират агресивно - това са признали 41% от участниците. Всеки пет от тях е заявил, че е използвал дългите светлини в качеството им на сигнал за освобождаване на пътя, други 8% използват и звуков сигнал, заедно със светлинния. 

6% от респондентите се приближават максимално близко, за да "притиснат" колата отпред и да я накарат да се престрои, 2% пък дори са заявили, че свалят прозореца, за да изразят своето недоволство с жестове и викове. 

"Натискащият" стил на шофиране е изразен повече при мъжете: 50% срещу 325 при жените. За да не станат гневът и раздразнението от агресивното поведение на пътя повод за катастрофа, експертите дават следните препоръки: 


За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.