Конституционният съд единодушно “задраска” разпоредба от Наказателния кодекс, която засяга правото на частна собственост, по искане на главния прокурор Иван Гешев.

Текстът на чл. 240а от НК от 2017 г. е свързан с незаконния добив на подземни богатства и други подобни дейности, при някои от които се използват тежки машини като багери, трактори и камиони. Законът гласи:

“Превозното или преносното средство, послужило за превозването или пренасянето на предмета на престъплението, се отнема в полза на държавата и когато не е собственост на дееца...”.

Искането на главния прокурор бе да бъдат обявени за противоконституционни само думите “и когато не е собственост на дееца”, за да не може държавата да посяга на собствеността на трети лица, които не са участвали в престъплението, не са страна в процеса, за да се защитават и трябва да понесат санкции за чужда вина.

Според мотивите на Гешев, които явно са приети и от конституционните съдии, текстът противоречи на принципите на правовата държава.

През септември 2021 г. КС постанови подобно решение и по искане на омбудсмана Диана Ковачева. С него бяха “заличени” текстове от НК, с които се отнемат в полза на държавата моторни превозни средства (МПС), послужили при извършване на престъпления, “независимо чия собственост са”.

През 2015 г. страната ни бе критикувана и от Съвета на Европа за отнемане на ТИР-ове при разкрита контрабанда.

Вчерашното и по-ранното решения на Конституционния съд дават ясен сигнал на депутатите популисти в Народното събрание, предлагащи като “драконовски мерки” срещу пияни и дрогирани шофьори да се отнемат автомобилите им, независимо чия собственост са.

В предложенията за промени в НК на прокуратурата, внесени още през 2020 г. след смъртта на журналиста Милен Цветков, ясно пишеше, че в полза на държавата може да се отнема само собственото МПС на провинилия се шофьор, а ако не е негова, да се налагат други санкции, например - дерегистрация.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук