Миналото лято Росен Барчовски бе старши треньор на националния отбор на България, като го води и в предните две години. BGbasket.com потърси неговото мнение за представянето на мъжките национали, които загубиха решителната среща с Естония и не успяха да се класират за ЕвроБаскет 2015. Барчовски е водил отбора, а в момента е председател на треньорския съвет към БФБ. Ето какво каза по темата настоящия наставник на Рилски спортист:

"Беше ясно, че най-важното нещо е да се класираме. Интересът на всички е да сме на Европейско първенство, защото това поставя спорта ни на друго ниво и като отношение, и като интерес и като финансиране. Жалко е, че пропуснахме рядък шанс. Много рядко се прави такава система и да можеш да се класираш за Европейско срещайки такива отбори. Това е ясно и тук няма коментар.

Мен обаче ме безпокои друго. По начинът, по който играхме мачовете с Естония, ние и да отидем на Европейско първенство, няма да представляваме нищо. Отиването е важно, но все пак там трябва нещо да се покаже. Играта никак не беше добра. Естония са здрав, сериозен и дисциплиниран отбор, но нищо повече. Въобще не са от класата даже и на средните отбори на Европейското. Това е тревожното.

Ние трябва генерално да променим нещо. Трябва да променим отношението си, играта си и т.н. Тепърва трябва да се чуе и подробен анализ какво е ставало, защото се чуват всякакви неща, но най-важното е това, което ще каже и напише старши треньора.

Аз смятам, че в работата на федерацията трябва да има много сериозни промени. Не казвам революционни, но много сериозни. Те са свързани и с финансиране, тъй като без пари нищо не става. Трябва обаче да се направят усилия да се намерят пари и да се направи една програма за развитие, защото това лято беше меко казано много неприятно като представяне и класиране на всички отбори.

Имам много критични бележки, но не искам сега да наливам и аз масло в огъня, защото като се обърне каруцата пътища много. Ще споделя мнението си там, където трябва."