Евролигата взе предимство в борбата си с Евролигата след решение на съда в Мюнхен, който отмени наложените наказания над 14 европейски федерации, чиито представители имаха желание да участват в турнира Еврокъп. Надпреварата се администрира от Евролигата и федерациите, които забраняваха на своите отбори да участват в турнира са заплашени от глоба в размер на 250 000 евро.

Резолюцията на съда забранява на ФИБА и ФИБА Европа да изключва националните отбори от участие в техни турнири заради решение на местен клуб да участва в турнирите Евролига или Еврокъп.

Както е известно, ФИБА Европа изпрати заплашителни писма до 14 национални федерации, че ще изключи представителните отбори на тези държави от международни състезания – световни първенства, европейски шампионати и олимпийски игри, ако клубни отбори от тези федерации играят в Еврокъп. Такива писма бяха получени в Словения, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Македония, Русия, Испания, Босна и Херцеговина, Литва, Италия, Гърция, Израел, Полша и Турция.