Одобреният за треньор на мъжкия ни национален отбор по баскетбол Константин Папазов ще бъде назначен официално на следващото заседание на Управителния съвет на родната федерация, което ще се проведе на 13 декември.

"Датата 13 декември аз я приемам за символична. Тогава ще се решава. Баскетболният национален отбор не е на Тити Папазов, а е на България. Ако всички сме обединени, тогава всичко може да стане. На националния отбор не се отказва. Националният отбор е кауза", сподели Папазов след днешното заседание, на което спортният директор на Лукойл Академик Сашо Везенков издигна кандидатурата му.

"Като си млад треньор, си много амбициозен, като станеш по-възрастен - ставаш прагматичен. При всички случаи най-много ще ме боли мен. Но съм сигурен, че нито един треньор не носи отговорност. Националният отбор е на всички, на целия Управителен съвет и той е лицето на федерацията. Аз ще обера негативите. Категорично твърдя, че няма нищо по велико от това да свири химна. Симеон Варчев и Сашо Везенков пожелаха да бъда начело на националния отбор. Приятно е, когато виждах, че тези, които са ти били критици, виждат положителното в твоята работа", добави треньорът на "Левски".

"Ако мисли някой, че е по-голям от България, е сбъркал. Фасони, номера и такива подобни неща при мен не минават. Който е готов да играе за каузата България, е добре дошъл", коментира Папазов.

Тити потвърди, че ще разчита на близнаците Деян и Калоян Иванови, както и на натурализирани играчи. "Убеден съм, че близнаците ще се върнат и ще покажат своята класа. Те ще се борят и ще оставят сърцата си в квалификациите. Двамата са различни от останалите и затова са успели. Със сигурност имаме трима-четирима много добри натурализирани играчи. Имаме много силен Ибрахим Джабер. Няма да го повикам, ако стана треньор, защото тогава започва Рамазан. Това автоматично предизвиква конфронтация, а особено като не си българин, не е необходимо. Този човек пропусна цял сезон във връзка със своята религия, така че едва ли ще го убедим да играе за България. Има играчи, които се следят. Не смятам, ако няма някакво супер име, което да ни впечатли, да натурализираме нови състезатели. Защото имаме Ърл Калъуей и Роуланд. Факт е обаче, че трябва да намерим как да ги накараме да дойдат със сърце. Защото е ясно, че тях химнът не ги вълнува, и няма как да ги вълнува. Без чужденец със сигурност няма да стане, както и без близнаците", каза още специалистът, който пожела асистенти в националния отбор да му бъдат помощника му в "Левски" Тони Дечев, както и наставникът на младежкият национален отбор Любомир Минчев.