Борислав Михайлов бе преизран за президент на БФС на VII конгрес. Екип на БЛИЦ и БЛИЦ TV цял ден следи случващото се в зала 3 на НДК. Ето и цялото изказване на Борислав Михайлов от пресконференцията след преизбирането му.

-Господин Михайлов, честита победа. Какво е първото нещо, което ще направите?
-Благодаря за честитката. Това, че ме избират с такъв процент, хората, които ме избират, означава, че съм си свършил както аз, така и моите колеги, работата. Самокритиката винаги е добра, критикували сте ме в тези 5 години. Очевидно има защо и затова ще променим част от работата. Обещанията не са обещания, а са заложени в стратегия, която се изпълнява и за първи път има такава дългогодишна стратегия. Дали ви хареса, или не, хората, които избират ръководството, бяха тук и казаха своя вот.

-Задължително ли е класирането на националния отбор на Европейското и кой ще бъде треньор на младежите?
-Ако сте чели внимателно и сте слушали, правим всичко възможно да се класираме. Надявам се да имаме късмет и при жребия следващата седмица. Ние нямаме 10 футболисти от уникална европейска класа и т.н. Казахме, че сме доволни от представянето на националния отбор. Ще направим всичко възможно да се класираме, но няма как да е задължително. Колкото до младежкия отбор, това ще бъде решение на новия изпълком. Тимът има ангажименти чак септември, така че не стои на дневен ред избирането на нов треньор.

-Ще бъдат ли направени промени в комисиите?
-Първенството започва още утре с мач, който беше изтеглен от миналия сезон. Така че промени до лятото в комисиите няма да се правят. Има нов Изпълком, който до десетина дни ще започне да работи. Както видяхме, хората, които правят футбола, които днес бяха тук, нямат някакво особено недоволство. Чухме техните препоръки и продължавама де работим.

-Как ще коментирате това, което става днес в Пловдив?
-Видяхме, че днес това беше европейски футболен конгрес. Футболните фенове...обърнах се към тях, те трябва да бъдат футболни фенове на своя отбор, да бъдат обект на подражание. Въпреки че знаем колко могат да бъдат крайни. За да може футболът да бъде една игра, която да бъде празник. Първо искам да кажа, че БФС през изминалия период беше съинициатор на създаване на сдружение на фенклубовете в България. Дори БФС плати разноските за това учредяване. Това сдружение има за председател госпожа Ваташка, която е служител на БФС, беше и в "Левски", но от 1 януари нейният щат е съкратен. Искам да ви кажа това, за да не се набърква БФС с тези работи. БФС не се занимава с политика, футболът е игра. Хората си имат амбиции, но те представляват самите себе си.

-Какво очаквате от новите имена в Изпълкома?
-Както казах пред колегите, очевидно сме се справили добре. Затова по-голямата част от хората от предишния изпълком, останаха. Има пет нови имена - всички знаят господин Стефанов, както и останалите. За първи път имаме представител на аматьорската лига. Има и кмет, мисля, че отборът му играе в "Б" група (б.р. - има предвид кметът на Созопол Панайот Рейзи). Всеки ще допринесе с каквото може за добрата работа на изпълнителния комитет.

-Гласувахте в декларация футболът да стане задължителен спорт в училищата?
-Сигурен съм, че ще бъде обърнато внимание. Въпреки че всички знаят, говоря за държавата, че е длъжник на футбола. Това беше казано и от самата министърка. Както виждате, държим се доста колегиално. Имаме голяма фенска маса, хиляди души спортуват ежедневно. Ако не обърнат внимание, няма да звучи сериозно. Надявам се да успеем и в двете неща, които са залегнали в тази декларация. Ако не се лъжа, за първи път конгрес на футболен съюз излиза с официална декларация към правителството.

-Кой ще бъде вашият наследник, казахте, че това е последният ви мандат?
-Хубав въпрос (смее се). Много хубав въпрос. Значи, първо на хората им е скучно, че няма кандидат срещу мен за втори път. Аз ли съм виновен затова, или с работата си и тази на моите колеги отказваме конкуренцията, ако има такава. Как да кажа, не мога да изграждам свой наследник. Но както казва и господин Блатер, ако ме искат хората, какво да направя?! Аз каквото съм казал, го мисля, но естествено, ако след 4 години, тези хора продължават да мислят, че си вършим добре работата, тогава ще питаме вас какво да правя.

-Възможно ли е този конгрес да бъде обявен за нелегитимен?
-Всичко винаги е възможно. Хората, които избираха президент, бяха тук. Казаха, че това е кворумът, те си дават гласа. Когато един човек злобее, че не е част от тази система, няма как да успее срещу системата. Така вместо четири години бяхме на власт пет години. Дори вие не трябва да обръщате внимание, не е сериозно. Няма подобна федерация, няма подобна зала, победа с 94 процента, ако това ви е темата, продължавайте. Но не е сериозно.

-Какво ще празнувате днес, Свети Валентин или Трифон Зарезан?
-Аз обичам жена ми, първо Свети Валентин. Обичам Трифон Иванов и затова ще празнувам Трифон Зарезан. Синът ми беше първият, който ми се обади да ме поздрави. Весел празник на всички, кой, каквото празнува.
МИЛЕН ДИМИТРОВ/БЛИЦ