Българският национален отбор стартира участието си в Група 3 на Лига „С“ от Лигата на нациите на УЕФА. Тази вечер от 21:45 часа в унгарския град Залаегерсег „лъвовете“ ще гостуват на Беларус. Съперникът играе домакинските си мачове на неутрален терен като наказание заради съпричастността си към руската военна агресия на територията на Украйна. Родните национали вече обявиха, че целта им е спечелването на първото място в групата на Лигата на нациите, в която наши съперници са още Северна Ирландия и Люксембург. Лидерската позиция в групата ще ни даде шанс за участие в баражите за Мондиал 2026.

Двубоят на „ЗТЕ Арена“ ще бъде юбилеен за капитана на националния отбор Кирил Десподов. Нападателят на ПАОК днес ще изиграе своя мач №50 за България. По този начин той ще се изравни с легендите на българския футбол Георги Аспарухов-Гунди и Иван Зафиров-Копата. С 50 срещи за „лъвовете“ е и Николай Бодуров.

Десподов до момента има 14 гола за България, с колкото е и Андрей Желязков. Само още едно попадение ще изравни капитана на националите със Стойчо Младенов и Чавдар Цветков. По 16 пъти за националния отбор са се разписвали Тодор Диев, Красимир Балъков и Ивелин Попов.

Днешната среща срещу Беларус ще бъде деветата между двата отбора, а селекцията на Илиан Илиев ще опита да ни донесе първа победа над този съперник от 2016 г., когато се наложихме с 1:0 с гол на Ивелин Попов. След това записахме две загуби от Беларус. През 2017 с 1:2 като гост в световна квалификация, а точно преди началото на пандемията от коронавирус в началото на 2020 г. допуснахме домакинско поражение с 0:1 в контрола на „Васил Левски“.

BelarusБЕЛАРУС – БЪЛГАРИЯBulgaria

Днес от 21:45 часа по БНТ 1 и БНТ 3
Залаегерсег (Унгария), „ЗТЕ Арена“
Съдия: Овидиу Хацеган (Румъния)
 

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Беларус: Павлюченко, Поляков, Мартинович, Волков, Печенин, Яблонски, Ковальов, Ебонг, Антилевски, Громико, Шикавка

България: Митов, В. Попов, Атанасов, Антов, Нюрнбергер, Панайотов, Груев, Кръстев, Десподов, Русев, Колев

Баланс: 8 мача, 5 победи за България, 3 победи за Беларус

ПРОГРАМАТА НА НАШАТА ГРУПА В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ - ТУК

ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЕДНА КРИГА - ТУК