България приема Швейцария в световна квалификация на Националния стадион „Васил Левски“ от 19 часа утре. Това ще бъде първото изпитание на новия селекционер Ясен Петров.

Срещу швейцарците не ни върви много, като най-ужасяващата загуба от тях е преди 30 години - на 1 май 1991 година в София. Тогава повеждаме с 2:0 в европейска квалификация, но падаме с 2:3. Емо Костадинов открива в 12-ата минута, Наско Сираков удвоява в 27-ата. През второто полувреме обаче става големият обрат. В 60-ата минута и в 85-ата Кнуп прави 2:2. Третото попадение за гостите е дело на Кубилай Тюркилмаз в последната минута. Голямата звезда на „кръстоносците“ обаче пази много неприятен спомен от престоя си у нас.

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

“От онзи двубой в София би трябвало да ми е останал специален спомен. Всичко обаче започна кошмарно. Когато се опитах да обменя пари, на улицата ме пресрещна неизвестен дилър. Дадох му стотачка франкове. Той ми върна купчина банкноти, но между най-горната и най-долната имаше листове хартия. Разбрах, че са ме измамили. Търговецът обаче вече се бе изпарил, а аз имах пари точно колкото 5 франка. Псувах и беснеех, но ефект нямаше ”, разказва Тюркилмаз за времената, в които в родината ни бяха нашумели т.нар. чейнджаджии.

“Храната в нашия хотел в центъра на София бе отвратителна. Истинско бедствие. Съблекалните на стадиона – кошмар. Тревата на терена бе по-лоша дори и от тази на стадиона на Белинзона. Ние обаче не се притеснявахме от всичко това. За първи път от 1966 година Швейцария имаше шанс да се класира на голямо първенство. Бях мотивиран, в предишния мач срещу Шотландия пропуснах уникална възможност и търпях критики. Треньорът Ули Щилике ми каза, че не трябва да ми пука от това, което пишат вестниците”, добавя Тюркилмаз.“В началото на мача объркахме всичко, което можеше да се обърка. На почивката губехме с 0:2, а Щилике ни надъха, че можем да спечелим. Резултатът стана 2:2, в последните минути българите започнаха да атакуват постоянно. Феновете бяха недоволни от своите, тъй като трябваше задължително да спечелят. Нас ни устройваше и точката, тъй като при победа над Румъния в последния мач щяхме да се класираме на Европейското. Започна да тече последната минута. Свободен удар за България, топката бе в нашето поле, Хотигер я взе и ми я даде, избутах техен защитник (б.р. – Илиян Киряков) в центъра на терена и се понесох към наказателното поле. Излязох сам срещу вратаря, който ме хвана за левия крак, загубих равновесие, но пратих топката в опразнената врата. Цялата наша резервна скамейка скочи върху мен, все едно станахме световни шампиони. Направихме почти бразилски купон в хотела. Естествено, че не празнувахме с минерална вода, не можех да говоря след купона”, спомня си още Кубилай Тюркилмаз.

“Останалата част от историята е, че загубихме от Румъния в Букурещ с 0:1 в последния си мач и не се класирахме за европейското първенство”, завършва разказа си бившият национал на Швейцария./БЛИЦ СПОРТ
Нашата група от квалификациите за Мондиал 2022