„Мачът с Швейцария през 1991 година в София е един от най-неприятните в кариерата ми, въпреки че вкарах първия гол и открих резултата“, коментира пред БЛИЦ вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов.

На 1 май 1991 година България повежда с 2:0 срещу Швейцария в европейска квалификация, но през второто полувреме гостите правят пълен обрат. Падаме с 2:3 и губим шансове за участие на Евро 92 в Швеция.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

„Не се чувствах добре преди мача. Имах здравословен проблем. Някакъв вирус ме беше налегнал. Но лекарите успяха да ми помогнат да започна срещата. Всичко беше прекрасно в началото. Открих резултата още в 10-ата минута, после Наско Сираков покачи на 2:0“, спомни си Емо Костадинов.

„ В края на полувремето обаче пак ми стана лошо. В паузата на двубоя започнах да повръщам, когато се прибрахме в съблекалнята. Поисках смяна, но Вуцата каза на лекарите да ми дадат пак лекарство против повръщане. „Ти си важен, ценен, стискай зъби да изкараш мача“, категоричен беше тогавашният национален селекционер.

Вярно е, че през второто полувреме не ми се гадеше вече, но не се чувствах пълноценен. Все пак останах целия мач на терена. Преди първия гол на швейцарците имахме още чисти положения. Даже, ако не се лъжа, ударих греда след удар с глава. Плонжирах, получи се добре, но за нещастие топката се отклони от страничната греда. Бяхме много близо до трето попадение. След това обаче всичко се преобърна на 180 градуса. Пет минути преди края водехме с 2:1, но получихме два гола и всичко свърши“, добави Емил Костадинов.

Относно предстоящия двубоя с швейцарците, легендата на българския футбол заяви следното:

„Искам и се надявам националният отбор да покаже нов облик, да играе добър футбол. Има ли го това, ще ги има и резултатите. Всички си даваме сметка, че групата ни не е никак лека, напротив. Но в крайна сметка ние сме длъжни да търсим успеха. Дано имаме и повече късмет“.
Нашата група от квалификациите за Мондиал 2022