Председателят на УС на "Левски" Иво Тонев се срещна с представители на НКП, различни фракции и тръста „Синя България”. На срещата босът запозна присъстващите с детайли и подробности около строежа на новия сектор "А" на стадион „Георги Аспарухов”.

Тонев подаде оставка след инцидента със събличането на Ивайло Петев на “Герена”. Тогава той обяви, че ще се занимава само с изграждането на сектор “А”. Тодор Батков обаче и досега не е приел оставката му. Феновете поискаха срещата заради забавянето на строежа.

Тонев им е обяснил, че при събарянето на сектор “А” е смятал за сигурно осигуряването на средства за ремонта. Очаквал споразумение с “Газпром”, както и договор за концерти, който е за малко под 4 милиона лева и е факт. Спонсорският договор с “Газпром”обаче не е осъществен и до момента.

Проведе се открита и честна дискусия, по време, на която присъстващите на срещата изложиха своето мнение. Във връзка с това НКП и тръстът „Синя България” декларират следното:

Силно сме обезпокоени от неяснотите, свързани с финансирането на проекта за строеж, както и сроковете и начина, по който секторът трябва да бъде завършен.Категорично смятаме, че строежът на стадиона не може да прави левскарската общност заложник на личните амбиции на когото и да било.

Левскарите искат да имат завършен стадион в пълния му блясък, както е според първоначалния проект. Предлагаме на "Левски" помощ, ако такава е необходима, за превръщане изграждането на стадиона в обща левскарска кауза. Нашата цел не е да излъчим виновник, а да имаме стадион.

Настояваме г-н Иво Тонев да свика пресконференция, на която да даде исканите от левскарите подробности за строежа и проблемите, свързани с него, както подобава на един мащабен проект като този. В тази връзка смятаме проведената с него среща за първа стъпка в това отношение, но не и достатъчна за проект, който касае огромна общност. Насърчаваме медиите да бъдат смели и искрени и да задават открито своите въпроси, защото по този начин те поемат своята част от отговорността за прозрачност и честност пред цялата левскарска общност.

Смятаме, че ключови проблеми като строежа на новия ни стадион се нуждаят от съпричастност на цялата левскарска общност, включително и "Левски". Това е и причината за общата ни позиция, както и искрената ни молба към всички левскари за активна гражданска позиция по този проблем, както и заставането зад евентуална бъдеща кауза, свързани със строежа на стадиона.

Тръстът "Синя България" пък отклони поканата на Тодор Батков да излъчи член на Управителния съвет на клуба.
Ето и цялото решение на УС на "Синя България":

1. Не е нито цел, нито самоцел на Сдружение „Синя България” като юридическо лице, както и на всеки един от членовете на Управителния съвет на Сдружението като физически лица на този етап да стане член на Управителния съвет на "Левски". Нямаме за цел постове, възнаграждения, слава и други подобни облаги. Г-н Батков сам предложи тази идея, която не е била нито обсъждана, нито е била поставяна като цел на Сдружението на този етап.

2. Правният и фактически анализ, свързани с нормативната уредба, уставът на "Левски" и наблюденията ни за реда и начина на управление на клуба през последните десетина години налагат извода, че длъжността „член на Управителния съвет на ПФК "Левски” е по-скоро фиктивна, отколкото чрез нея може да се осъществява реално влияние върху управлението на клуба.

3. Имаме основателни опасения, че е възможно на представителя на „Синя България” в Управителния съвет на "Левски" да не му бъде предоставяна точна, вярна и изчерпателна информация във връзка с оперативното управление на клуба, ако въобще му бъде предоставяна такава.

4. Имаме основателни опасения, че независимо от позицията на представителя на „Синя България” по поставени за разглеждане въпроси, Управителният съвет на "Левски" може да вземе решения, които от една страна да са в ущърб на клуба, а от друга биха били в противоречие с целите и задачите на Устава на „Синя България”, за което представителят лично, а и Сдружението като юридическо лице ще носят съответната, както имуществена, така и морална отговорност.

5. Смятаме, че членуването в Управителния съвет на "Левски" на този етап би могло да навреди на имиджа на Сдружението и да подкопае най-големия негов „капитал”, а именно доверието на привържениците на "Левски". Не на последно място не бихме искали Сдружението да бъде „използвано като параван” за вземането на решения, които не са в полза на клуба и противоречат на левскарските ценности, дух и морал. 6. Ще търсим други форми на сътрудничество с "Левски", които съответстват на целите, възможностите и устава на Сдружението „Синя България”.
САМО "ЛЕВСКИ"!


"А" ГРУПА - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ