Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев гостува в БНТ, където говори по актуалните теми в родния футбол. Конгресът на 25 юни логично беше основната тема. Фурнаджиев обясни, че Борислав Михайлов, който е в оставка вече година и половина, може да се появи на конгреса и да се кандидатира.

"Такава теза със сигурност съществува. Ако Боби дойде и каже, че си оттегля оставката и се гласува за неговото оставане, съществува тази опция. Но може да дойде и да се кандидатира за президент и да бъде отново избран. Не съм разговарял с него. Нямам представа дали би се кандидатирал", каза Фурнаджиев.

"Два пъти насрочвахме конгрес, но се отлага заради пандемията. Сега пак има насрочена дата - 25 юни. Подадохме оставка преди година и половина. Писмена оставка сме подали само пет човека, устна има от други хора, а някои не са си подали оставката", обясни той.

"Всеки може да каже за себе си. Аз си подадох писмено оставката. Против съм да има конгрес, който да избере ръководство само до февруари и после да се прави нов. Това са повече от 800 хиляди лева разходи за провеждането им", продължи Фурнаджиев. 

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

"Ако конгресът освободи сегашния Изпълком и избере нов с 4-годишен мандат, тези от сегашния Изпълком, които не са си подали оставката, ще могат да обжалват", разясни вицепрезидентът на БФС.

"Новият президент на БФС трябва да владее чужди езици, да бъде доказал се човек, да бъде управленец. Димитър Бербатов не отговаря на тези изисквания. Той би бил полезен чисто като лице, като футболни качества. Петър Величков отговаря на изискванията. Аз нямам страхове от Бербатов, напротив - желая му успех, и да повдигне нивото на българския футбол", добави Фурнаджиев, който силно се надява националите ни да стартират при новия треньор Ясен Петров с победа срещу Швейцария. Мачът е днес от 19:00 часа на стадион "Васил Левски".

"Надявам се да спечелим. Когато националите излизат, независимо дали официален мач или приятелски, винаги се играе за победа. Швейцария е труден противник. Играем трудно срещу тях, но дано победим. Прогнозирам 1:0", каза Фурнаджиев.

"Всичките успехи, които българският футбол постигна преди години бе плод на интернатите, там децата тренираха, хранеха се, спяха, всичко се правеше от държавата. Сега липсват качествени школи и треньори. Отделно, че във водещите ни клубове играят предимно чужденци, не се дава път на младите. Това е голям проблем. Тук е ролята на президентите, те трябва да вземат това решение. Имаме добри футболисти. Последната година имаме немалко успехи. Два отбора играха в Лига Европа. Локомотив (Пловдив) беше на крачка да отстрани Тотнъм, ЦСКА би Рома. Това показва, че българският футбол има потенциал. Нека дадем шанс на новия треньор Ясен Петров, който се ползва с доверие на всички от Изпълкома на БФС. За момента има едногодишен договор с опция за удължаването му", каза Фурнаджиев.

"Какво се случва в ЦСКА знаят хората, които са в клуба, аз мога да говоря генерално. В момента футболът е пари, и то много пари. В България средствата едва стигат за мъжкия отбор, камо ли за школите. Треньорите в школите са на мизерно заплащане от по 1000 лева", продължи бизнесменът.

Попитан кой ще е собственик на ЦСКА след края на сезона, Фурнаджиев обясни: "Не мога да ви кажа. И за Левски не знам. Няма как да отговарям за състоянието на клубния футбол".