ЦСКА победи "Левски" с 1:0 в дербито от 27 кръг на "А" група. Двубоят се игра на Националния стадион "Васил Левски" и бе от първия кръг на плейофите. След редовния сезон отборите запазиха точките си и бяха разделени на две седмици. Вечните съперници играха дерби в 26 кръг на редовния сезон миналата седмица, което ЦСКА спечели с 1:0. Според схемата завършилият на трето място в редовния сезон (ЦСКА) трябваше да играе с шестия ("Левски") още на старта на плейофите.

Пламен Крачунов се оказа герой за ЦСКА, след като посече "Левски" с гол в 93-ата минута. Защитникът засече центриране и с глава прати топката във вратата на Горан Блажевич. Той донесе и третата поредна победа за "червените" над съперника в "А" група. Това бе пето дерби между двата съперника от началото на сезона - три в "А" група и две за Купата на България. В шампионата ЦСКА постигна три победи - 3:0, 1:0 и днес 1:0. За Купата на България двата тима направиха два мача по 0:0, като "сините" продължиха на четвъртфиналите след дузпи.

Стойчо Младенов бе принуден да направи значителни промени в стартовия състав заради петимата отсъстващи футболисти заради наказание. Треньорът не можеше да разчита на Валентин Илиев, Апостол Попов, Борис Галчев, Омар Косоко и вратаря Райс Мболи. Стоян Колев започна на вратата, пред него отдясно излезе Венцислав Василев, а в центъра на отбраната си партнираха Пламен Крачунов (първи мач след завръщането си през зимата) и Джаксън Менди. Отляво започна Жереми Фо-Поре. В средата на терена на мястото на Галчев титуляр излезе Тодор Янчев, който игра с Ивайло Чочев. Немяна Милисавлевич остана резерва заради контузия, а на негово място започна Мартин Петров. На мястото на Косоко на другия фланг излезе Иван Стоянов. В атака играха Емил Гъргоров и Иван Маркович, който дебютира за ЦСКА. В течение на двубоя Маркович и Иван Стоянов си сменяха местата, Мартин Петров също изскачаше на върха на нападението.

Антони Здравков не можеше да разчита единствено на наказания Владимир Гаджев. В защита за "Левски" излязоха Мулдер, Белаид, Даниел Димов и Рикардо Нунеш. В средата на терена на титуляри започнаха Орлин Старокин и Кевин Бру, по крилата Ларсен Туре и Кристовао Рамос, а напред Валери Божинов и Рафаел Бастос.

Първите 15 минути бяха силни и за двата отбора, футболистите започнаха с постоянни атаки и хубав футбол. Още в 17-ата секунда Даниел Димов върна лошо към вратаря Блажевич, който стигна топката преди да излезе в корнер. Там обаче я изпусна и Иван Стоянов отправи удар от малък ъгъл, стражът обаче изби. В 7-ата минута Орлин Старокин удари гредата, като Стоян Колев първо изби топката, която впоследствие се отби в сглобката на гредата и десния страничен стълб. В 12-ата минута Чочев намери Гъргоров на границата на наказателното поле, стреля, но топката излезе в аут. В 14-ата минута Валери Божинов бе заменен принудително и в игра за "Левски" се появи Димитър Макриев. В 20-ата минута Рафаел Бастос направи най-сериозния пропуск за "сините". След нескопосано действие на Менди топката попадна в Бастос, който остана абсолютно сам срещу Стоян Колев, но заложи на силата и прати топката високо над вратата. След първите двайсет добри минути всичко през първото полувреме приключи. Двата отбора заложиха на отбранителни действия, не рискуваха, почти не атакуваха и се бранеха да не получат гол. Мартин Петров и Иван Маркович се позагубиха за ЦСКА по крилата, както и Рамос и Туре, които не успяха да развиват атаките на "Левски". Играчите и на двата тима започнаха да грешат страшно много, трудно реализираха повече от три подавания и често изритваха топката в противниковото поле на посоки.

000000000000000000000000000000000000000000007.jpg

В началото на второто полувреме ЦСКА игра малко по-добре. Мартин Петров можеше да стреля от изгодно положение в 52-ата минута, но се забави и Мулдер изби топката от краката му. В тази ситуация защитникът на "Левски" получи контузия и бе заменен принудително от Пламен Крумов. В 55-ата минута Иван Маркович имаше шанс, но от наказателното поле не успя да уцели вратата, пращайки топката покрай десния страничен стълб. Стойчо Младенов отговори с две офанзивни промени в състава на ЦСКА. От игра излязоха Мартин Петров и Иван Маркович, а на местата им се появиха Гуидо ди Вани и Тони Силва. В 69-ата минута Антони Здравков направи последната си смяна, извади Кристовао Рамос и пусна Станислав Ангелов. В 70-ата минута ЦСКА стигна до разбъркване в наказателното поле на "Левски", Чочев бе най-съобразителен и нанесе удар, но Блажевич улови. В първите 25 минути на втората част "Левски" не направи нито една атака към вратата на съперника, Макриев и Бастос останаха доста изолирани в предни позиции. Едва в 75-ата минута Пламен Крумов за първи път отправи по-сериозен удар към вратата на ЦСКА след точно изпълнен фаул. Влизането на Тони Силва в редиците на "червените" за пореден път внесе необходимия ефект. Крилото показа качества в 76-ата минута, когато мина през почти половината отбрана в синьо, изведе Иван Стоянов вляво в наказателното поле, той се забави, после извади топката пред вратарското поле, но нямаше кой да засече. В 80-ата минута дойде първото по-спорно положение в двубоя. Гъргоров бе изведен между защитата на "Левски", но страничният съдия маркира засада. Целият щаб на ЦСКА претендира, че Гъргоров е бил на линията с последния бранител в синьо.

В последните секунди Пламен Крачунов се превърна в герой за "червените", след като с глава засече топката и донесе геройския успех на ЦСКА. Иван Стоянов центрира от ъгловия удар, Макриев и Туре останаха на едно място, а Крачунов спокойно скочи и насочи топката във вратата

Двубоят по минути ТУК

ЦСКА - "ЛЕВСКИ" 1:0
1:0 Пламен Крачунов (90+3)

cska.JPG
ЦСКА:
99.Стоян Колев, 21.Венцислав Василев, 66.Пламен Крачунов, 6.Джаксън Менди, 37.Жереми Фо-Поре, 18.Ивайло Чочев, 5.Тодор Янчев, 28.Иван Маркович (57 - 26.Гуидо ди Вани), 23.Емил Гъргоров (к), 73.Иван Стоянов, 17.Мартин Петров (56 - 7.Тони Силва)
Резерви: 12.Томас Черни, 2.Здравко Илиев, 4.Стивън Сънди, 7.Тони Силва, 11.Неманя Милисавлевич, 26.Гуидо Ди Вани, 27.Браян Ереро
Треньор: Стойчо Младенов

7.jpg
"ЛЕВСКИ":
1.Горан Блажевич, 2.Дъстли Мулдер (54 - 71.Пламен Крумов), 3.Аймен Белаид, 25.Даниел Димов, 40.Рикардо Нунеш, 6.Орлин Старокин (к), 75.Кевин Бру, 28.Кристовао Рамос (69 - 4.Станислав Ангелов), 59.Ларсен Туре, 16.Рафаел Бастос, 10.Валери Божинов (14 - 7.Димитър Макриев)
Резерви: 24.Атанас Любенов, 71.Пламен Крумов, 4.Станислав Ангелов, 17.Павел Чмовш, 28.Радослав Цонев, 7.Димитър Макриев, 9.Цветан Генков
Треньор: Антони Здравков

Национален стадион: "Васил Левски"
Съдия: Георги Йорданов
Жълти картони: Тодор Янчев, Жереми-Фо Поре (ЦСКА); Ларсен Туре, Кристовао Рамос (Левски)

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ