Лудогорец спечели с 1:0 като гост на Лацио в първия мач между двата тима на 1/16-финалите на Лига Европа. Това е десетият случай, в който български тим побеждава с такъв резултат като гост в евротурнирите, а след това е домакин на реванша. Така очакваният от всички нас реванш е само след няколко часа на Националния стадион "Васил Левски".
 
В осем от досегашните девет случая родните тимове продължават напред. Последният пример беше “Ботев” (Пловдив), който в началото на настоящия сезон победи Астана с 1:0 като гост, а след това записа успех с 5:0 в Бургас. След това “канарчетата” елиминираха и Жрински (Мостар), но отпаднаха в третия квалификационен кръг на Лига Европа от Щутгарт.
 
Литекс е единственият български отбор, който отпада, след като е спечелил първия мач с 1:0 като гост. Това става в плейофа за влизане в групите на Лига Европа през сезон 2009/10. “Оранжевите” бият БАТЕ (Борисов) в Беларус, но на реванша в Ловеч отстъпват с 0:4 след продължения.
 
Любопитното е, че поражението от Лудогорец е едва вторият случай, в който Лацио започва с домакинска загуба участието си в кръг от елиминациона фаза на евротурнирите. Предишният път “римските орли” отстъпиха с 1:3 на Атлетико (Мадрид) на 1/16-финалите на сезон 2011/12 на Лига Европа, а след това загубиха и с 0:1 на “Висенте Калдерон”. След това “дюшекчиите” отстраниха Бешикташ, Хановер и Валенсия, за да стигнат до финала, където се наложиха с 3:0 над Атлетик (Билбао) в Букурещ.
 
СЕЗОН 1980/81
КУПА НА УЕФА, ПЪРВИ КРЪГ
Фенербахче – Берое 0:1
* На реванша старозагорци печелят с 2:1, но в следващия кръг отпадат от Раднички (Ниш).
 
СЕЗОН 1995/96
КУПА НА УЕФА, КВАЛИФИКАЦИОНЕН КРЪГ
Динамо (Букурещ) – “Левски” 0:1
* На реванша “сините” правят 1:1 в София, но в следващия кръг отстъпват на белгийския Аалст.
 
СЕЗОН 2003/04
КУПА НА УЕФА, ПЪРВИ КРЪГ
Апоел (Рамат Ган) – “Левски” 0:1
* На реванша “сините” печелят с 4:0, а след това отстраняват Славия (Прага) заради повече отбелязани голове на чужд терен, за да отпаднат в третия кръг от Ливърпул.
 
СЕЗОН 2005/06
КУПА НА УЕФА, ПЪРВИ КРЪГ
Байер (Леверкузен) – ЦСКА 0:1
* На реванша “червените” също печелят с 1:0 и след това влизат в груповата фаза, където записват една победа и три загуби и приключват с участието си в турнира за този сезон.
 
КУПА НА УЕФА, 1/16-ФИНАЛИ
Артмедия – “Левски” 0:1
* На реванша “сините” печелят с 2:0, а в следващия кръг елиминират Удинезе, за да отпаднат от Шалке 04 на 1/4-финалите.
 
СЕЗОН 2006/07
КУПА НА УЕФА, ПЪРВИ КВАЛИФИКАЦИОНЕН КРЪГ
Динамо (Тирана) – ЦСКА 0:1
* На реванша “армейците” печелят с 4:1, след това елиминират Хайдук (Кула), за да отпаднат в първия редовен кръг от Бешикташ след продължения
 
Копер – Литекс 0:1
* На реванша “оранжевите” печелят с 5:0, а в следващия кръг елиминират Омония (Никозия), за да отпаднат от Макаби (Хайфа) в първия редовен кръг.
 
СЕЗОН 2009/10
ЛИГА ЕВРОПА, ПЛЕЙОФ
БАТЕ (Борисов) – Литекс 0:1
* На реванша “оранжевите” губят с 0:4 след продължения.
 
СЕЗОН 2013/14
ЛИГА ЕВРОПА, ПЪРВИ КВАЛИФИКАЦИОНЕН КРЪГ
Астана – “Ботев” (Пловдив) 0:1
* На реванша “канарчетата” печелят с 5:0, след това преодоляват и Жрински (Мостар), за да отпаднат в третия квалификационен кръг от Щутгарт заради по-малко отбелязани голове на чужд терен.

ВЕСЕЛИН РУСИНОВ, БЛИЦ