Лотар Матеус даде пресконференция преди европейската квалификация България – Швейцария, която започва в 18,45 часа на Националния стадион “Васил Левски” утре.
 
-Г-н Матеус, разучихте ли съперника?
-Да, гледах последните 10 мача на Швейцария. Те практикуваха различни схеми, често бележат от статични положения.
 
-Открихте ли слаби страни в състава на Швейцария?
-Да, разбира се. Където има слънце, има и сянка. Ние открихме сенчестите места в тима на Швейцария. Кои са те, няма да разкривам по обясними причини.
 
-Какво е състоянието на футболистите във вашия отбор?
-Трябва да отбележа, че през последните няколко дни има добра атмосфера. Наясно сме с важността на двубоя, работихме изключително отговорно. Ще ми бъде трудно с избора за титулярен състав, тъй като всеки се влагаше на тренировките. Вярвам, че момчетата са мотивирани и се намират в добра форма. Все още 2-3 футболисти, които са с леки травми. Затова ми се иска да изчакам днешната тренировка и да преценим дали ще може да разчитаме на тях. Надявам се да мога да използвам всички, имам вече идея за състава.
 
-Кои футболисти са контузени в българския отбор?
-Някои, но няма да споменавам имена.
 
-Какво научихте от Отмар Хицфелд и от останалите треньори, с които работихте?
-Когато си 30 години във футбола, със сигурност се опитваш да вземеш по нещо от всеки треньор, с когото работиш. От 9 години аз самият съм треньор и съм открил своя стил през това време.
 
-На какво залагате във вашия треньорски стил?
-Смятам, че другите трябва да говорят за моята дейност като треньор.
 
-Имате ли допълнителна мотивация да се изправите срещу вашия бивш треньор?
-Хубаво е, че се срещаме с Отмар Хицфелд. Искам да спечеля и в крайна сметка няма значение кой е на резервната скамейка срещу нас.
 
-Може ли да го победите с неговите качества?
-Мина доста време, откакто Хицфелд ми беше треньор, футболът от тогава много се промени. Виждам на какво огромно уважение се радва сред футболистите. Той е легенда.
 
-Вие все пак знаете особеностите в работата на Хицфелд, те едва ли са се променили. Може да ги използвате утре?
-Като цяло всеки треньор залага на едно нещо – дисциплината, това обединява всички треньори. Хицфелд и всеки наставник се опитва да извлече максимума от всеки футболист.
 
-Ако трябва да отличите момент от съвместната работа с Хицфелд?
-Той се държеше коректно, човешки с всеки футболисти в отбора. Невероятен психолог.
 
-Бихте ли споменали най-положителните и най-отрицателните емоции, докато сте били заедно?
- Загубата на Байерн от Манчестър Юнайтед. Тя все още ни стряска и не ни е излязла от главите (б.р. – има предвид финала за Шампионската лига с 1:2 в Барселона на 26 май 1999 година). Това е много неприятен момент. Може би най-неприятният. Тогава аз бях титуляр, а Хицфелд беше на треньорската скамейка.
 
-Колко фенове очаквате на двубоя срещу Швейцария?
-Ние трябва да върнем феновете, надявам се утре на стадиона да има добра атмосфера. Важно е нагласата, с която ще влязат футболистите в двубоя. Те са наясно с важността на срещата, хубаво е да се играе пред пълни трибуни.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ