ЦСКА приема Левски в поредното издание на вечното дерби. Днешният мач между „червените“ и „сините“ ще се проведе навръх Цветница, а не са малко хората, които се надяват християнският празник да сложи край на някои дългогодишни тенденции, съпътстващи двубой №1 в българския футбол.

3x500 лв. Бонус за мачовете от efbet Лига!

КАКВО НЕ СМЕ ВИЖДАЛИ ОТ ДЪЛГО ВРЕМЕ ВЪВ ВЕЧНОТО ДЕРБИ
* ЦСКА не е вкарвал повече от 3 гола в дербито от знаменитото 5:0 на 1 октомври 1989 година. Тогава вече покойния Трифон Иванов открива резултата, а след това бъдещият кавалер на „Златната топка“ Христо Стоичков на 4 пъти опъва мрежата на Левски. От тогава изминаха повече от 32 години.

* Левски не е печелил с повече от 2 гола разлика срещу „армейците“ за първенство от цели 27 години. За последно го направи на 2 април 1995-а. Тогава сините побеждават с 3:0, като един гол вкарва Георги Иванов-Геша, а настоящият председател на Управителния съвет на клуба Даниел Боримиров реализира 2 дузпи. В онези времена за кратък период тимът от „Герена“ бие ЦСКА три пъти с поне 3 гола разлика в шампионата. Оттогава обаче това е химера за Левски вече повече от четвърт век.

* Играч на Левски не си е отбелязвал автогол от в шампионатен двубой срещу ЦСКА от 18 ноември 1995 г. Тогава собствената мрежа поразява Валентин Дъртилов, но сините печелят с 3:1 с попадения на Емил Велев, Мариян Христов и Илиян Симеонов. В този период трима играчи на ЦСКА са си вкарвали автоголове – Костадин Стоянов, Витаутас Черниаускас и Стивън Перейра.

* Последната пропусната дузпа в шампионатното дерби е отпреди 22 години и половина. На 30 октомври 1999 г. ЦСКА печели с 1:0 на „Армията“, след като Димитър Иванов в 36-ата секунда бележи най-бързия гол в историята на дербито. В самия края на двубой Милен Петков при изпълнение на 11-метров наказателен удар не успява да удвои аванса на „червените“. Оттогава насам всички дузпи във вечното дерби за първенство са били реализирани.

Еfbet Лига - сезон 2021/2022
Купа на България - сезон 2021/2022