Българският национален отбор гостува на Северна Ирландия в мач от Група 3 на Лига „С“ от Лигата на нациите. Двубоят на стадион „Уиндзор Парк“ е днес от 21:45 часа.

„Лъвовете“ в момента делят първото място в класирането заедно с Беларус – по 5 точки. Северна Ирландия е с точка по-малко. Родният представителен тим е в серия от девет поредни мача без загуба, откакто начело застана Илиан Илиев.

Освен това откакто започнаха мачовете в Лигата на нациите, националният ни тим не получи попадение във вратата си и в трите изиграни срещи. Ако днес не допусне гол в Белфаст, България ще изравни един от рекордите в своята история – четири последователни срещи без допуснат гол.

Подобно нещо до момента „лъвовете“ са постигали само два пъти. Първият случай е от 1967 г. Тогава първо бием Швеция с 3:0 в евроквалификация, а след това със същия резултат надвиваме Турция в пресявките за Олимпийските игри в Мексико Сити през 1968 г. Следват победа с 1:0 и нулево равенство срещу Португалия в пресявките за Евро`68. Тогава селекционер на националния отбор е Стефан Божков.

Вторият случай с четири поредни мача без допуснат гол идва 40 години по-късно – през 2007 г. В първите три мача от годината все още начело на „лъвовете“ е Христо Стоичков и започваме годината с победи с 2:0 над Латвия и 3:0 над Кипър при участие в приятелски турнир на Острова на Афродита. След това записваме домакинско нулево равенство с Албания в квалификация за Евро 2008. Това е и последният мач на Камата като селекционер на националите. Той е заменен временно от Станимир Стоилов за две срещи и в първата от тях печелим с 2:0 като гост на Беларус в пресявките за Европейското в Австрия и Швейцария.

Northern IrelandСЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ – БЪЛГАРИЯBulgaria

Днес от 21:45 часа по БНТ 1 и БНТ 3
Белфаст, „Уиндзор Парк“
Съдия: Жером Бризар (Франция)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Северна Ирландия: П. Чарлс, Хюм, Макнеър, Тоал, Брадли, Савил, Люис, С. Чарлс, Прайс, Рийд, Маршал
Контузени: Пийкок-Фаръл, Балард
Наказани: няма

България: Митов, В. Попов, Атанасов, Антов, Хр. Петров, Г. Костадинов, Чочев, Кръстев, Десподов, Кирилов, М. Минчев
Контузен: Груев
Наказани: Ал. Колев, Ал. Петков, Нюрнбергер

Баланс: 10 мача, 2 победи за Северна Ирландия, 2 равенства, 6 победи за България, г.р. 12:8 за България

ПРОГРАМАТА НА НАШАТА ГРУПА В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ - ТУК

ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЕДНА КНИГА - ТУК