Хора, влезли на Националния стадион „Васил Левски“ в ролята на охранители, са били сред главните замесени в нацистките поздрави и маймуските звуци срещу английски национали по време на мача в понеделник (0:6). Това твърди доклад на шпионите на УЕФА, които бяха разположени на стадиона, за да следят за прояви на расизъм. Според тях около 20 човека са се появили на трибуните с потници на охранители, които след това са свалили и са се присъединили към феновете, които са обиждали на расова основа Рахим Стърлинг, Маркъс Рашфорд и Тайрън Мингс.

Представители на партньорската организация на УЕФА за мониторинг на дискриминацията FARE са видели всичко това, но не са го заснели. Според техния доклад е редовна практика клубните и националните отбори от Източна Европа да наемат футболни хулигани в ролята на охрана на стадиона.

„Тези хора облякоха по един потник на длъжностни лица, за да се вмъкнат незабелязано покрай проверките. Това е изключителен пропуск и недоглеждане от страна на Българския футболен съюз“, обяви пред „Дейли Телеграф“ Павел Клименко, който е шеф на департамента за Източна Европа на FARE.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Той потвърждава, че наблюдателите са видели нацистки поздрави на трибуната, на която обикновено се настаняват феновете на Левски – клуб, който има лоша история в Европа относно инфилтрирането на неонацисти сред публиката. Там е имало и привърженици на Локомотив (Пловдив) – клуб, който също има наложено наказание от УЕФА заради расистско поведение. Маймунски звуци са били чути и от сектора, приютяващ фенове на ЦСКА.

„Когато се активира антирасисткият протокол на УЕФА, видяхме група от около 20-30 привърженици да се изнизват от стадиона почти без съпротива, което навежда на мисълта, че действията им не са били просто спонтанни“, коментира Клименко.

Човекът на FARE уточнява, че голямата част от скандиранията, които можеше да се чуят на стадиона, са били насочени срещу БФС: „Те бяха от сорта на „К*р за БФС“ и „К*р за Михайлов“. Българските ултраси – и на национално, и на клубно ниво, имат дългогодишен конфликт с Михайлов и с БФС като цяло, продиктувани от лошото представяне на отбора и други неща. Така че те мразят и президента на централата си.“

„Дори имат прякор за него. Наричат го Перуката, което издава, че нямат топли чувства. Но да отдадем всички тези действия само на намерението да наранят президента на БФС и централата като цяло, е прекалено конспиративна теория“, твърди Павел Клименко.