Футболните ни национали стартират по пътя към световното първенство в Катар през 2022 година. България приема Швейцария от 19:00 часа пред празните трибуни на стадион "Васил Левски". След провала в предишните квалификации, сега "лъвовете" отново правят рестарт, като имат и нов водач - Ясен Петров, който ще дебютира навръх Благовещение. 

Задачата обаче е доста трудна. Националите ни ще имат срещу себе си съперник, който излезе от групата си на последното световно първенство в Русия, а след това се класира и на Европейското. Швейцарците са изявен фаворит за мача в София, но какво ни пречи да мечтаем.

Последната победа на "трикольорите" в официален мач датира от 2019 година - победата с 1:0 срещу Чехия на 17 ноември. Последваха 8 срещи, в които България записа 6 поражения и стигна само до един успех - 3:0 над Гибралтар в контрола. 

 efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

Ясен Петров включи доста нови имена в групата, но едва ли ще експериментира с пускането им от първата минута срещу тима на Владимир Петкович, в който личат имената на Джердан Шакири (Ливърпул), Гранит Джака (Арсенал) и Бреел Емболо (Борусия Мьонхенгладбах). 

Първо в БЛИЦ: Десетки милиони долара чакани в БФС, 40% от тях влизат в джобовете на…

На вратата се очаква да бъде Пламен Илиев, който ще бъде предпочетен пред Иван Караджов и Даниел Наумов. Най-големите дилеми пред Ясен Петров са свързани със защитата, където поради контузия липсва Антон Недялков. Най-вероятно като ляв бек ще го замени съотборникът му в Лудогорец Сисиньо. Капитанът на ЦСКА Петър Занев, Страхил Божиков и Васил Божиков се очаква да са другите титуляри в отбрана. 

Валентин Антов има само един мач за Болоня през пролетта и най-вероятно няма да попадне в стартовите единадесет на Джанини. 

Двойка опорни полузащитници най-вероятно ще бъдат новият капитан на България Георги Костадинов и Кристиян Малинов, а пред тях ще е Ивайло Чочев. По фланговете ще атакуват намиращите се в отлична форма Кирил Десподов и Спас Делев, които ще подпомагат Димитър Илиев. Както вече стана ясно, голмайсторът Андрей Гълъбинов се прибра от Италия с лека травма и няма да се рискува с пускането му в игра днес срещу швейцарците. Таранът на Специя ще бъде съхранен за домакинството на италианците в неделя. 

На 31 март пък на "лъвовете" предстои гостуване на Северна Ирландия в Белфаст.

Нашата група от квалификациите за Мондиал 2022

Вероятни състави:
Bulgaria
БЪЛГАРИЯ: Пламен Илиев, Страхил Попов, Васил Божиков, Петър Занев, Сисиньо, Кристиян Малинов, Георги Костадинов, Ивайло Чочев, Кирил Десподов, Спас Делев, Димитър Илиев
Селекционер: Ясен Петров



ШВЕЙЦАРИЯ:
Ян Зомер, Рикардо Родригес, Мануел Аканджи, Нико Елведи, Стивън Цубер, Ремо Фройлер, Гранит Джака, Кевин Мбабу, Джердан Шакири, Харис Сеферович, Марио Гавранович
Селекционер: Владимир Петкович

 

София, Национален стадион "Васил Левски"
Съдия: Никола Дабанович (Черна гора)

Общ баланс: 10 мача, 2 победи за България, 4 равенства, 4 победи за Швейцария, г.р. 15:12 за Швейцария