ЦСКА победи Базел с 1:0 на стадион „Васил Левски“ в първи мач от плейофите на Лигата на конференциите и направи голяма крачка към трето поредно участие в груповата фаза на европейските клубни турнири. Целта обаче все още не е постигната и тимът на Саша Илич със сигурност ще трябва да демонстрира ново силно представяне на „Санкт Якоб Парк“ в четвъртък, за да отстрани силния швейцарски съперник.

Като повод за оптимизъм на „армейците“ може да служи историята, която показва, че „червените“ винаги продължават напред след успех с 1:0 у дома в първия мач в евротурнирите.

Първото подобно отстраняване е и едно от най-паметните в историята на „червените“. През 1980 г. ЦСКА, воден от Аспарух Никодимов, детронира действащия европейски шампион Нотингам Форест. Англичаните, които в предишните две години газят всичко по пътя си на международната сцена, са шокирани от попадение на Цветан Йончев в София. Вдъхновените „армейци“ не позволяват да се стигне до обрат на Острова, където също печелят с 1:0 чрез гол на Ружди Керимов. Така са фиксирани две от най-знаменитите победи в славната история на най-успелия български клуб.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Година по-късно ЦСКА пак среща изключително силен европейски отбор в КЕШ, който побеждава минимално на „Васил Левски“ – испанския шампион Реал Сосиедад. Точен за успеха в София отново е Цецо Йончев, който носи победата в заключителните минути на срещата. Реваншът в Сан Себастиан ще бъде запомнен с героична игра в отбрана на ЦСКА и феноменалните изяви на вратаря Георги Велинов, който прави един от най-големите мачове в кариерата си и удържа нулевото равенство.

Следващият случай, в който „червените“ взимат минимален аванс у дома, е близо 4 десетилетия по-късно, срещу доста по-непретенциозен съперник – ирландския Дери Сити. В първия мач от третия квалификационен кръг на Лига Европа на „Васил Левски“ островитяните са победени трудно с попадение на Иван Стоянов в 74-тата минута. Реваншът също не протича по мечтания начин, но след равенство 1:1 Дери е отстранен.

Последните два подобни случая дойдоха след завръщането на ЦСКА в евротурнирите, като „червените“ получиха и намигвания от съдбата при рулетката на дузпите. Те спечелиха още първия двубой след международната си пауза с 1:0 срещу Рига на „Българска армия“. Отстъпиха обаче със същия резултат в реванша в Латвия и се наложи да минават през удари от бялата точка, за да отстранят скромния си съперник. Година по-късно сходен бе развоят и на срещите с хърватския Осиек, който също беше елиминиран след 1:0 на „Армията“ и дузпи в реванша.

Всички в Борисовата градина се надяват гостуването на „Санкт Якоб Парк“ след няколко дни да не минава през драмата на продълженията и дузпите, а всичко да бъде решено в полза на ЦСКА още в редовните 90 минути. Това би се случило при повтаряне на резултатите от визитите на Нотингам, Реал Сосиедад или Дери Сити.

СЛУЧАИТЕ, В КОИТО ЦСКА ПЕЧЕЛИ ПЪРВИЯ МАЧ КАТО ДОМАКИН С 1:0
17.09.1980, КЕШ, 1 кръг, първи мач: ЦСКА – Нотингам 1:0
01.10.1980, КЕШ, 1 кръг, реванш: Нотингам – ЦСКА 0:1

16.09.1981, КЕШ, 1 кръг, първи мач: ЦСКА – Реал Сосиедад 1:0
30.09.1981, КЕШ, 1 кръг, реванш: Реал Сосиедад – ЦСКА 0:0

30.07.2009, ЛЕ, 3 кв. кръг, първи мач: ЦСКА – Дери Сити 1:0
06.08.2009, ЛЕ, 3 кв. кръг, реванш: Дери Сити – ЦСКА 1:1

12.07.2018, ЛЕ, 1 кв. кръг, първи мач: ЦСКА – Рига 1:0
19.07.2018, ЛЕ, 1 кв. кръг, реванш: Рига – ЦСКА 1:0 (3:5 сл. д.)

25.07.2019, ЛЕ, 2 кв. кръг, първи мач: ЦСКА – Осиек 1:0
01.08.2019, ЛЕ, 2 кв. кръг, реванш: Осиек – ЦСКА 1:0 (3:4 сл. д.)

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК