ЦСКА победи “Левски” с минималното 1:0 в дербито на 9-ия кръг на “А” група. Двубоят се игра на Националния стадион “Васил Левски” пред около 15 хиляди зрители. Единственото попадение реализира тогоанският атакуващ полузащитник на “червените” Серж Нюаджи. След успеха ЦСКА излезе временно на 3-о място в класирането със 17 точки, “Левски” остава на втора позиция с 22, лидер е Лудогорец с 24. Преди дербито “червените” изоставаха на 8 точки зад големия си съперник. Поражението беше първо за "Левски" и Илиан Илиев от началото на сезона.

Цяла есен Стойчо Младенов имаше проблеми около отбора, един месец не успя да използва новите футболисти заради забрана за картотекиране. След това започна сагата с Мишел Платини, която така и не завърши в полза на ЦСКА. Бразилецът остана без картотека, право да играе не получи и аржентинецът Себастиан Скиорили. Въпреки всички проблеми и очакваното психологическо надмощие на “Левски” най-вече заради точковата преднина и поредни победи “армейците” играха добре и спечелиха абсолютно заслужено.

Стойчо Младенов заложи на обичайния състав от последните мачове. Отдясно в защита започна Иван Бандаловски, в центъра Пламен Крачунов и Апостол Попов, а отляво Михаил Венков. В средата на терена си партнираха Тодор Янчев и Лукас Саша, по крилата Антон Карачанаков и Нджонго Присо, а в атака действаха Абел Анисе и Серж Нюаджи. Както е известно, Мишел Платини остана без картотека и не успя да играе в дербито. Колегата му Илиан Илиев направи една промяна в стартовия състав на “Левски”. Като ляв полузащитник стартира Илиян Йорданов на мястото на наказания Кристовао Рамос. Считаше се, че отляво ще играе Симеон Райков, но Илиан Илиев предпочете Илиян Йорданов. В защита започнаха Мулдер, Станислав Ангелов с Ромейн Ели и Орлин Старокин, предпочетен пред Нуно Пинто. В средата на терена стартираха Владимир Гаджев и Христо Йовов, по крилата Марсиньо и Илиян Йорданов, а отпред Базил де Карвальо и Роман Прохазка.

Първото полувреме започна на високи обороти, двата отбора демонстрираха желание за игра и организираха интересни атаки. Още в 4-ата минута Марсиньо уцели гредата зад вратаря на ЦСКА Томаш Черни, като при добавката отново не успя да намери очертанията. В 8-ата минута и “червените” отговориха с греда. Карачанаков получи вляво в наказателното поле, стреля от малък ъгъл в десния страничен стълб, след което защитник на “Левски” изчисти топката. След разменените по една греда темпото спадна, футболистите се изнервиха, не без намесата и на съдията Станислав Тодоров. В 24-ата минута реферът правилно показа жълт картон за симулация на Карачанаков. Крилото беше най-добрият футболист на ЦСКА през първото полувреме, но в 41-ата минута трябваше да напусне принудително. В 37-ата минута Мулдер го фаулира и получи жълт картон, Карачанаков напусна, за да получи лекарска помощ. След като се върна на терена младокът веднага потърси да върне фаула срещу холандеца, влезе необмислено в краката му и се контузи още по-сериозно. Стойчо Младенов пусна Сержиньо на негово място.

Преди това, в 28-ата минута, Пламен Илиев изчисти с крак дълъг пас към Карачанаков пред наказателното поле, като с това се изчерпаха по-интересните моменти през първата част. Абел Анисе и Серж Нюаджи останаха изолирани в “червената” атака, както и целият десен фланг, който почти не функционираше. В края на полувремето Бандаловски отново доказа, че има проблеми със сдържането на нервите си. Защитникът първо фаулира играч на “Левски”, за което получи жълт картон. След това обаче посегна към Илиян Йорданов, който падна на земята, преигравайки. Съдията Станислав Тодоров даде жълт картон за Бандаловски заради нарушението, но подмина ситуацията с падналия на земята “син” футболист. Припомняме, че преди няколко дни бранителят на ЦСКА си изкара безумен червен картон в мача на националния отбор срещу Дания.

Второто полувреме започна по прекрасен начин за ЦСКА. Още в 46-ата минута “червените” поведоха с 1:0 след гол на Серж Нюаджи. Защитникът на “Левски” Ромейн Ели не отигра висока топка в наказателното поле, Нюаджи я овладя, стреля, но в тялото на Пламен Илиев. Топката се върна във французина и при добавката той беше точен за 1:0. След попадението “армейците” продължиха да играят по-добре, “сините” не успяха да направят абсолютно нищо в офанзивен план. В 54-ата минута страничният съдия от далечната страна на игрището маркира спорна засада, след което Нюаджи вкара гол, но той беше отменен. При повторенията се видя, че по-скоро засада на Анисе, който беше отляво и центрира в наказателното поле, няма. В 56-ата минута Присо подаде на Нюаджи пред опразнената врата на “сините”, но френският атакуващ халф не се хвърли на шпагат, за да я засече във вратата. Присо и Нюаджи оформиха добър тандем през втората част и затрудниха максимално защитата на “Левски”. Анисе продължи да бъде изолиран и почти не участваше в атаките на ЦСКА, на Присо отдясно надигра по всички показатели Орлин Старокин. Левият фланг на “червената” атака осиротя след излизането на Карачанаков, резервата Сержиньо не успя да го замени по най-добрия начин.

В 57-ата минута Илиан Илиев извади Христо Йовов и пусна Симеон Райков, а малко след това на терена се появи и Жоао Силва. “Левски” заигра с четирима в атака – Базил де Карвальо, Жоао Силва, Илиян Йорданов и Симеон Райков. Дори и след това обаче “сините” като че ли нямаха идея в предни позиции, защитата на ЦСКА се справи добре със звездата Де Карвальо. В 63-ата минута Присо направи поредния добър рейд отдясно, влезе в наказателното поле, но вместо да разстреля Пламен Илиев по диагонал, се забави и топката му бе отнета с шпагат. Едва в 80-ата минута дойде първото положение за “Левски” през второто полувреме. След центриране отдясно Базил де Карвальо засече на предната греда и продължи топката, но на задна греда Жоао Силва се засуети и не успя само да я бутне във вратата. В последните минути Стойчо Младенов извади Лукас Саша, който направи добър мач и пусна Александру Пакурар. "Левски" така и не успя да стигне дори до финален натиск или удар към вратата на ЦСКА

Мачът по минути ТУК

ЦСКА - "ЛЕВСКИ" 1:0
1:0 Серж Нюаджи (46)


cska.JPG

ЦСКА:
 12.Томаш Черни, 11.Иван Бандаловски, 19.Апостол Попов, 66.Пламен Крачунов, 4.Михаил Венков, 8.Лукас Саша (83 - 20.Александру Пакурар), 5.Тодор Янчев, 99.Нджонго Присо, 14.Серж Нюаджи (86 - 29.Тасио), 17.Абел Анисе, 71.Антон Карачанаков (41 - 10.Сержиньо)
Резерви: 88.Благой Макенджиев, 2.Джереми Родригес, 10.Сержиньо, 20.Александру Пакурар, 25.Ангел Грънчов, 24.Тенгариня, 29.Тасио
Треньор: Стойчо Младенов


Levski_.jpg

ЛЕВСКИ":
 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 3.Ромен Ели, 4.Станислав Ангелов, 6.Орлин Старокин (78 - 28.Нуно Пинто), 45.Владимир Гаджев, 10.Христо Йовов (57 - 11.Симеон Райков), 22.Илиян Йорданов, 31.Марсиньо (62 - Жоао Силва), 8.Роман Прохазка, 19.Базил Де Карвальо
Резерви: 1.Ивайло Василев, 20.Александър Башлиев, 28.Нуно Пинто, 7.Даниел Димов, 18.Борислав Цонев, 11.Симеон Райков, 9.Жоао Силва
Треньор: Илиан Илиев


Национален стадион: "Васил Левски"
Съдии: Станислав Тодоров, Веселин Мишев, Венцислав Гаврилов
Жълти картони: Антон Карачанаков, Серж Нюаджи, Сержиньо, Александру Пакурар (ЦСКА); Дъстли Мулдер, Станислав Ангелов, Орлин Старокин ("Левски")

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА

КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА