България е негостоприемна за холандските отбори в евротурнирите. Поне това показва статистиката на мачовете на наши тимове при домакинствата им на съперници от Ниската земя. Фактите сочат, че до момента ЦСКА, “Левски” и Славия са триумфирали с победи над холандци. Единствено “сини” и “червени” обаче са отстранявали съперниците си. Достойно е представянето и на Локомотив (Сф). През сезон 2006/07 в двубои от първи кръг за Купата на УЕФА “червено-черните” завършват 2:2 в София и 0:0 в Холандия срещу Фейенорд. ЦСКА е елиминирал два холандски тима (Аякс и Рода), а “Левски” един (Аякс).

Как ще се справи Лудогорец в 14-ото домакинство на български тим, ще видим довечера, когато от 22:05 часа разградчани приемат ПСВ Айндховен. Подчертаваме, че в статистиката са посочени само мачовете на наши отбори срещу холандски на българска земя:

1963/1964, КЕШ
13 ноември 1963 г.
Спартак (Пд) - ПСВ Айндховен 0:1 (в реванша в Холандия 0:0)
0:1 Керкхофс (80)

Спартак (Пд) е първият български отбор, изправил се срещу холандци в евротурнирите. “Гладиаторите” стават шампиони през 1964 г. и в турнира КЕШ срещат ПСВ Айндховен. Първата среща в Пловдив завършва с успех на гостите с 1:0 след гол на Керкхофс в 80-ата минута. Голяма битка виждат 15 000 фенове на стадион “9 септември”. Нашите пропускат куп положения. Още в 5-ата минута звездата на домакините Тодор Диев излиза сам срещу вратаря на гостите Балс и стреля в тялото му. Отбитата топка попада право у Атанас Манолов – Малкия орел. Който обаче пропуска да изведе “Спартак” напред в резултата. Реваншът е на стадион “Филипс”. Преди мача президентът на домакините г-н Филипс лично развежда нашата делегация из световноизвестните си едноименни заводи. Българите са впечатлени от видяното, но на следващия ден това не им пречи да покажат достойна игра и да измъкнат престижно 0:0. Нещо повече – Спартак има почти пълно надмощие и пропуска победата. След срещата домакините предлагат на водача на нашата група – генерал Димитър Стоилов, да купят защитника Атанас Маналов – Малкия орел. Генералът обаче им отвръща троснато: “Нашите хора не се продават!” И така пропада трансферът на Малкия орел в ПСВ.

1971/1972, КНК
16 септември 1971 г.
“Левски” - Спарта (Ротердам) 1:1 (0:2 в Холандия)
1:0 Павел Панов (41), 1:1 Босвалд (82)
Това са първите международни мачове на “Левски” след гибелта на Георги Аспарухов и Никола Котков. Настроението е минорно. Над всички в мача на “Герена” е защитникът на гостите Айкенбрук, който обира всички високи топки пред вратата на своя колега Дьосбург. Павел Панов откри резултата от пряк свободен удар, след като използва пролука в стената на гостите. Босвалд обаче се възползва от груба грешка в “синята” защита и донася скъпоценното реми на Спарта. След 1:1 на “Герена” холандците печелят реванша с 2:0. Още в началото грешка на вратаря Михайлов позволява на Спарта да открие резултата. После “сините” оказват силен натиск и на два пъти Цветан Веселинов цели гредите зад вратаря Дьосбург. В края Кристенсен след контраатака фиксира крайното 2:0 и “Левски” е аут от Европа.

1972/1973, КЕШ
29 ноември 1972 г. - осминафинал
ЦСКА – Аякс 1:3 (0:3 в Холандия)
0:1 Сварт (13), 1:1 Жеков (27), 1:2 Кайзер (32), 1:3 Хаан (52)

Холандците ни изнасят лекция по футбол. Воденият от румънеца Щефан Ковач тим действа като добре смазана машина. По това време Аякс е най-добрият отбор в света и го доказва на софийски терен. Великият Йохан Кройф асистира за два от головете на Сварт и на Кайзер и е спемен под бурните аплодисменти на публиката. ЦСКА няма никакъв шанс да отстрани срашилището от Амстердам, което диктува модата в тогавашния футболен живот.

1973/1974, КЕШ
7 ноември 1973 г. - осминафинал
ЦСКА – Аякс 2:0 след продължения (0:1 в Амстердам)
1:0 Марашлиев (68), 2:0 Михайлов (116)

През май 1973 година Аякс става за трети пореден път носител на КЕШ, като на финала в Белград победи Ювентус с 1:0. Холандците са почти същият отбор отпреди година, само Кройф го няма, защото отива в Барселона. Всички други звезди обаче са тук: Хорст Бланкенбург, Бари Хулсхоф, Джони Реп, Йохан Неескенс, Пит Кайзер, Ари Хаан...Да дадем думата на героя Стефан Михайлов: “Така се случи, че Стефан Божков поиска да сменя Цецо Атанасов. Редовното време завърши 1:0 за нас, след като Гошо Денев излъга Пит Кайзер и центрира към Марашлиев, а той с глава вкара. Но пък вие може би не знаете, че изобщо нямаше да се появя в игра заради Манол Манолов. Симулията се скара с доктор Божков на пейката, защото държеше да влезе Стоил Трънков. За мен се застъпи докторът. Нещо си имаха някакви стари дрязги помежду си. И друг път са се карали. Благодарение на Божков се случи всичко по-късно. Докато двамата спореха, трябваше да се реши кой да влезе. Надделя мнението на Божков... Влязох в 107-ата минута, а оттам нататък всичко беше вълшебно. Вече 40 години минаха оттогава, но голът и сега ми е като на кинолента пред очите. В 116-ата минута Паро Никодимов ми даде отдясно топката и аз от 25 метра пронизах вратаря Стуй – 2:0 за ЦСКА! А за този мач и този гол винаги ще си спомням. Винаги ще ме побиват приятни тръпки за нещо велико, което е станало. Навсякъде, където отидех, ми напомняха за този гол. Феновете даже измислиха песничка. Пееха: “Смяна стана в ЦСКА, в игра Михайлов влиза и докато се разбра, втори гол на Стуй наниза.”В последните 3-4 минути на мача беше страшно. Холандците вече тръгнаха на "всичко или нищо". Много силен момент бе, когато Данчо Филипов в края на мача си контузи ръката и пази така известно време. Издържахме. Елиминирахме трикратния европейски шампион!”, разказва Михайлов пред БЛИЦ.

1975/1976, УЕФА
10 декември 1975 г. - осминафинал
“Левски” - Аякс 2:1 след продължения, 5:3 след дузпи (в Холандия 1:2)
1:0 Панов (33), 2:0 Панов (66), 2:1 Геелс (63)

Нека дадем думата на главния герой Павел Панов: “Получи се истински празник за цяла София. Препълнен стадион, знамена, песни. Напрежение имаше, интересни моменти - много. Всичко се разви доста динамично. Аз пронизах вратаря им Шрийверс за 1:0 и си помислехме, че това вече ни е достатъчно. Обаче не се оказа така. Аз де факто вкарах и трите гола. Техният гол всъщност беше мой автогол. „Аякс“ имаха един много силен център-нападател – Геелс. След негов шут топката се отби в гредата и рикошира в моя крак за 1:1. На таблото изписаха името на Геелс, но аз си знаех, че аз съм го вкарал. Амбицирах се двойно повече, за да се реванширам за неволната грешка. Абе, в тоя мач щом видех врата и вкарвах голове – така си беше! Спомням си, че ситуацията за победния гол стана след отличен пробив на Ники Грънчаров, лека му пръст! Той навърза няколко холандци и ме изведе на празна врата. Аз само бутнах топката в мрежата за 2:1. Така се стигна до продълженията и дузпите. Никога няма да забравя. Пред такива пълни трибуни нямаше как да разочароваме верните ни привърженици. Спомням си и до днес изпълнителите при дузпите: започна Тишански, втори – аз, трети – Киро Миланов, четвъртата дузпа я би Краси Борисов. Най-страхливият – Данчо Йорданов, трябваше да бие пети по ред. Оставихме го за по накрая, дано да не се стигне до него. А то се оказа, че неговата дузпа точно е най-решителната. Аз като се засилвах, само за миг ми мина през акъла, че мога да сбъркам, но веднага пропъдих тази мисъл. Нарочно тръгнах бавно към вратата, като гледах вратаря. Видях как той трепна надясно, но вече бях насочил удара силно – гол! Шрийверс се хвърли 4 пъти надясно. Йорданов след победата ни каза, че е решил да бие пък вдясно с очакването вратарят да се метне вляво най-сетне. Така и стана, Данчо го литна и бихме Аякс! Това е една от най-великите победи в историята на “синия” клуб.

1977/1978, КЕШ
19 октомври 1977 г. – осминафинал
“Левски” – Аякс 1:2 (1:2 в Холандия)
0:1 Геелс (30), 1:1 Войнов (81-дузпа), 2:1 Еркенсен (79)

Този мач е най-кошмарният в кариерата на Павел Панов. “Счупиха ми крака. А точно бях навлязъл в отлична форма. Имах чувството, че летя по терена. Избраха ме в края на годината и за Футболист №1 на България. Сакатлъкът стана заради вратаря на “Аякс”. Опитах се да догоня една топка, която излизаше в аут. Бях на метър вътре в терена, посегнах с левия крак. В този момент стражът им Ягер, който беше бая едър и тежичък, се стовари върху опорния ми крак, който го чух как изхрущя. Счупи се и не играх повече от половин година. Ставни капсули, връзки - всичко беше отишло на кино...”, разказа пред БЛИЦ “синята” легенда.

1980/1981, УЕФА
21 октомври 1980 г- - 1/16 финал
“Левски” - АЗ Алкмаар 1:1 (0:5 в Холандия)
0:1 Кист (47), 1:1 Ем. Спасов (54-дузпа)

Носителят на “Златната обувка” за голмайстор №1 на Европа Кист извежда гостите напред секунди след почивката. Емо Спасов все пак успява да изравни в 54-ата минута от дузпа. Въпросителните за ревнаша остават. “Надеждите на българския гранд се оказват безпочвени. “Сините” записват най.-голямата загуба в евротурнирите.

1980/1981, КНК
4 март 1981 г. - ¼ финал
Славия – Фейенорд 3:2 (0:4 в Холандия)

1:0 Цветков (8-дузпа), 1:1 Нилсен (20), 2:1 Цветков (64), 3:1 Алиев (68), 3:2 Вермьолен (79-дузпа)

“Осакатиха ни предстоящите сблъсъци с Фейенорд в предишните мачове със Спарта (Прага). Ако двамата бяха в състава, съм сигурен, че щяхме да елиминираме холандците. Иначе се представихме достойно, разказва крилото на “белите” Чавдар Цветков. - В първата среща аз вкарах 2 гола, букално ги накарах сами да си говорят. После на Желязков, като отиде във Фейенорд, десният им бек му казал: Тоя какво ме направи! Е, на реванша ни отнесоха с 0:4, ама ние бяхме без петима титуляри.”

1988/1989, КНК

1 март 1989 г. – четвъртфинал
ЦСКА – Рода 2:1 (1:2 след прод., 4:3 след дузпи в Керкраде)

1:0 Стоичков (12), 2:0 Костадинов (64), 2:1 Буребах (83)
След като през 1967 и 1982 г. ЦСКА достига до полуфиналите на КЕШ, през пролетта на 1989-а “червените” правят това и в турнира за Купата на носителите на купи. На полуфиналите вече непреодолимо препятствие се оказва Барселона.


2006/2007, УЕФА
14 септември 2006 г. – първи кръг
Локомотив (Сф) – Фейенорд 2:2 (0:0 в Ротердам)
1:0 Генков (4), 2:0 Дафчев (28), 2:1 Луциус (45-дузпа), 2:2 Грийн (59)

Това е едно от най-силните представяния на “червено-черните” в Европа. Момчетата на Стефан Грозданов буквално изпускат да направят за смях надменните холандци. Локомотив играе много силно, Цецо Генков открива резултата, а малко по-късно красив гол бележи и Марчо Дафчев за 2:0. Фатална роля за нашите обаче изиграва норвежкият съдия Сандмьо, който буквално отрязва главите на “железничарите”. Чернодрешкото първо си измисля дузпа за Фейенорд, от която гостите връщат едно попадение , а после не дава чиста такава за Локомотив. Сержиньо Грийн, който години по-късно ще акостира в “Левски”, изравнява за 2:2 след удар с глава и оставя жива интригата за реванша в Ротердам. След незаслужено 2:2 в София “железничарите” отпадат непобедени след 8 мача в турнира на УЕФА.

2009/2010, Лига Европа
6 август 2009 г. – трети предварителен кръг
Черно море - ПСВ Айндховен 0:1 (0:1 в Холандия)

0:1 Кулибали (30-автогол)

“Моряците” се държат съвсем прилично. Черно море губи и реванша в Бургас със същия резултат като в Айндховен и отново нещастно – след автогол на чернокожия Мамуту Кулибали в 30-ата минута. Срещата беше дебют за българския национал Станислав Манолев с екипа на "филипсите", като той получи червен картон в 44-ата минута.

2012/2013, Лига Европа
19 юли 2012 г. – втори предварителен кръг
Локомотив (Пд) – Витес 4:4 (1:3 в Холандия)

0:1 Рейс (22), 1:1 Тодоров (23), 1:2 Ван Хинкел (30), 2:2 Лазаров (49), 2:3 Бони (53), 3:3 Лазаров (63), 3:4 Ван Хинкел (77), 4:4 Тасио (90+1)
За този мач още се разказват легенди. Витес повежда чрез Джонатан Рейс в 22-ата минута, а в ответната атака обаче Йордан Тодоров се възползва от силно хвърлен тъч и забива красиво със задна ножица за 1:1. В 30-ата минута Марко ван Хинкел вкарва за 1:2 след неубедително излизане на Йордан Господинов. В 49-ата минута Здравко Лазаров с глава прави 2:2. Секунди по-късно Бони е оставен сам на точката на дузпата и реализира за 2:3. В 63-ата минута Електричката отново връща интригата с фамозно отиграване - 3:3. В 77-ата минута Ван Хинкел навързва отбраната на Локото и препарира Господинов за четвърти път – 3:4. В 1-ата минута на добавеното време Лазаров центрира, а Тасио вкарва за невероятното 4:4.

Баланс български срещу холандски клубове:
28 мача, 5 победи, 6 равни, 17 загуби, голова разлика 26:51
Баланс като елиминации:
12 пъти, 3 пъти продължават нашите отбори, 9 пъти – холандците

Само в България: 14 мача, 4 победи, 4 равни, 6 загуби, голова разлика 19:24