Лудогорец приема Реал (Мадрид) в очакван с огромен интерес мач от Група "B" на Шампионската лига. Срещата на разградчани с Кристиано Роналдо и компания е в сряда от 21:45 часа на "Васил Левски". Това ще бъде втора визита на "белия балет" в България. Както е известно, през сезон 1979/80 "Левски" се сблъсква с Реал (Мадрид). "Сините" първо губят с 0:1 в София, след което падат с 0:2 на реванша в Мадрид, състоял се пред 100 000 зрители на "Сантяго Бернабеу".

В рубриката БЛИЦ Архив ви връщаме 35 години назад около двата мача на "Левски" с колоса от Испания плюс начина, по който са отразени двубоите във вестниците "Работническо дело", "Народен спорт" и "Старт".

През есента на 1979 година жребият в турнира за Купата на европейските шампиони праща "Левски" срещу Реал (Мадрид) на 1/16-финалите. По онова време треньор на "сините" е Иван Вуцов. Българският шампион приема "белия балет" на стадион "Левски" ("Герена") на 19 септември пред "само" 30 хиляди зрители. 

Само 4 дни по-рано "сините"  губят с катастрофалното 0:4 от "Ботев" (Пловдив) за първенството. В състава на Реал за гостуването на "Левски" личат имената на звезди като вратарят Рамон Гарсия, Карлос Сантиляна, Хосе Мартинес Санчес - Пири, Хосе Антонио Камачо, германският национал Ули Щилике и разбира се сегашният треньор на Испания Висенте Дел Боске. През първото полувреме публиката на "Левски" започва да освирква аса на тима Павел Панов. Голмайсторът е разгневен от реакцията на зрителите и не иска да излезе за втората част на мача. 

______________________1979.jpg
"Старт с надежди", е заглавието в седмичника "Старт", което изглежда доста шокиращо в днешно време. 

"Първият мач премина по вкуса на испанските футболисти. Те желаеха играта да е спокойна, без експлозии и "Левски" се примири с това",
пише още в статията.

"Страх лозе пази, но не е само това...", пък е заглавието, което също звучи странно днес, във вестник "Народен Спорт".

Испанците повеждат в 25-ата минута чрез голов удар на Роберто.

"В този момент самочувствието на нашите шампиони сякаш рухна. Излизането на контузения Грънчаров се отрази неблагоприятно и за гостите изникнаха и други шансове за гол. Но не защитниците, а нападателите на "Левски" уж трябваше да бъдат главни герои в този мач, а те от минута на минута потъваха в наложеното им бавно темпо. Липсваше умението да се стреля остро и точно. Нямаше кой да поеме отговорност при завършека на атаките, само влезлият по-късно Тодор Барзов (доскоро с контузия и още невъзстановен, както впрочем беше и Спасов) веднъж се престраши да стреля и за малко да вкара гол. Панов, зорко пазен от Наваха, съвсем се обезличи. Не искаме да го оправдаваме, но прави ли бяха онези, които рано-рано започнаха да го освиркват, вместо да го поощрят? (Иван Вуцов каза, че съвсем разстроен от това, Панов не е искал да излезе за второто полувреме на терена", пише в "Народен спорт".


"Пири обираше като круши всички топки. Още 90 минути мач да имаше, едва ли нашият шампион щеше да намери сили да вкара гол", добавят още в изданието.

5.jpg

Реваншът в Мадрид се играе пред 100 000 зрители на "Сантяго Бернабеу"! След реванша Бошков хвали Панов и Барзов, въпреки че "сините" отново не отбелязват гол. Реал печели с 2:0.

real_del_bosque.jpg

Дел Боске открива с глава в 20-ата минута, а още в 31-ата испанците удвояват. Реал получава дузпа, която тъмнокожият англичанин Лори Кънингам реализира. Именно лявото крило е голямата атракция за публиката тогава. Кънингам бе започнал кариерата си в Лейтън Ориънт и после преминава в Уест Бромич Албиън. След което играе за Реал (Мадрид) от 1979 до 1984 година. Последва преминаването му в Марсилия, Райо Валекано, Шарльороа и Уимбълдън. За националния отбор на Англия изигра 6 мача и става първият тъмнокож, обличал представителния екип на "трите лъва". На 33 години загива в Мадрид след автомобилна катастрофа. Преди това за последно играе отново за Райо Валекано.

Преди това в 18-ата минута Щилике чупи крака на Бранко Кочев, на когото поставят гипс още в съблекалнята.

"След загубата на "Левски" в София никой не очакваше чудеса. Реваншът имаше две лица - твърде привлекателна игра до почивката и грозно, жестоко след това. И вината едва ли е само в българските футболисти, макар мадридската преса да твърди това. Защото след счупването на крака на Кочев още в 18-ата минута и доста пресилената дузпа, която белгийският съдия Рион отсъди, играчите в синьо не бяха тези, които потърсиха провокацията. Това стори западногерманската звезда на Реал - Щилике, който в един момент удари с лакът Войн Войнов. Разбира се, едва ли отговорът на Войнов - ритане с крак, беше оправдан. За него Рион извади червен картон, а за Щилике предпочете жълтия", пише в статията на вестник "Старт" за реванша в Мадрид.

В същия ден - 3 октомври, вратарят Стефан Стайков навършва 30 години. Въпреки допуснатите два гола, стражът на "сините" се представя добре и спасява доста опасни удари.

Заради редицата кадрови проблеми преди реванша в Мадрид, Иван Вуцов гласува доверие на двама юноши. Титуляр на "Сантяго Бернабеу" започва Греков, а при счупения крак на Кочев влиза друг младок - Зайков.

Прави впечатление по какъв начин е отразен реваншът в "Роботническо дело". За гостуването на "Левски" в Мадрид в изданието са поместени единствено авторите на двата гола за Реал. В същото време има подробна информация за мачове от евротурнирите на другите ни три участника - Берое, Локомотив (София) и ЦСКА.

13.jpg

СТАТИСТИКА

КЕШ - 1/16-финал

19 септември 1979 г.
"ЛЕВСКИ" - РЕАЛ (МАДРИД) 0:1
0:1 Роберто (25)

"ЛЕВСКИ": Стайков, Николов, Николчев, Аладжов, Грънчаров (23 - Тишански), Кочев (53 - Барзов), Гочев, Спасов, Милков, Панов, Борисов

РЕАЛ (Мадрид): Рамон Гарсия, Хуан Хосе, Камачо, Пири (81 - Португал), Бенито, Дел Боске, Наваха, Анхел, Сантиляна, Щилике, Роберто (84 - Ернандес)

Съдия:
Брумайер (Австрия)
София, "Герена" - 30 000 зрители

3 октомври 1979 г.
РЕАЛ (МАДРИД) - "ЛЕВСКИ" 2:0
1:0 Дел Боске (20), 2:0 Кънингам (31-дузпа)

РЕАЛ (Мадрид): Рамон Гарсия, Хуан Хосе, Камачо (46 - Сабидо), Наваха, Бенито, Дел Боске, Роберто, Анхел, Сантиляна, Щилике (80 - Португал), Кънингам

"ЛЕВСКИ": Стайков, Греков, Тишански, Аладжов, Грънчаров, Барзов (80 - Йорданов), Гочев, Кочев (18 - Зайков), Спасов, Панов, Войнов

Съдия: Рион (Белгия)
Мадрид, Стадион "Сантяго Бернабеу" - 100 000 зрители