Левски победи с 1:0 ЦСКА след гол на Кристиан Макун в 86-ата минута и ликува във вечното дерби от осмия кръг на efbet Лига. Футболистите на Станислав Генчев и Александър Томаш играха при страхотна атмосфера на "Васил Левски", на трибуните присъстваха около 30 хиляди зрители.

След победата Левски се откъсна на цели 18 точки пред "армейците". "Сините" имат 28 в актива си и са втори в класирането, докато ЦСКА е чак на 14-ата позиция с 10 т. Лидерът Лудогорец е с 28 т., но с два мача по-малко от Левски.

Голямата изненада в състава на "червените" беше присъствието на Лиъм Купър. Очакванията бяха 33-годишният шотландски защитник да пропусне дербито, тъй като не бе тренирал наравно със съотборниците си от мача със Септември (София) (0:1) преди паузата за националните отбори. Купър имаше разкъсване на коремен мускул, но вече е здрав и дори днес беше капитан, получавайки лентата от Густаво Бусато.

Както БЛИЦ първи съобщи, Левски беше без титулярния си защитник Келиан ван дер КаапПреди всички информирахме, че той има проблем с коляното и през последните дни са му били поставени обезболяващи инжекции. Първоначалните индикации бяха, че въпреки болките Ван дер Каап ще играе днес, но в крайна сметка отпадна от сметките на Станислав Генчев. Мястото на нидерландеца сред титулярите зае Кристиан Макун, който се превърна в герой, донасяйки победата над вечния съперник. 

"Сините" започнаха вихрено и още в десетата секунда Мустафа Сангаре можеше да открие резултата. Нападателят на Левски проби отбраната на ЦСКА и стреля силно, топката прелетя над вратата на Густаво Бусато.

В 7-ата минута Майкон върна топката, но Матей Маркович не разгада действието му и се стигна до корнер за "армейците". След изпълнението му Тибо Вион засече с глава, стражът на Левски изби. Малко след това играта беше прекъсната за кратко, за да бъде подменена топката, която се спука при единоборство по време на игра. 

В 15-ата минута Карлос Охене се стополи на земята и притесни "сините". Джейсън Локило нацели с топката в лицето ганаеца и спешно трябваше медицинският щаб на Левски да се намесва. Охене излезе извън терена, а няколко минути след това се завърна и продължи участие - вече без предпазната маска на лицето, с която започна дербито.

В 19-ата минута Бусато сгреши с пас към Лиъм Купър, Сангаре за малко да отнеме топката, но падна на земята, претендирайки за нарушение на новия капитан на ЦСКА. Съдията Драгомир Драганов не уважи искането на нападателя на Левски.

"Сините" имаха отличен шанс да поведат в 23-ата минута. Сангаре изведе Александър Колев при контраатака, националът пробяга над 40 метра с топката в крака и се озова сам срещу Бусато, но нацели лявата греда на вратата на ЦСКА. 

Най-запомнящото се до почивката се случи в 44-ата минута. Марселино Кареасо изведе Aaрон Исека сам срещу Матей Маркович, нападателят преодоля вратаря, но Цунами изчисти от голлинията. "Червените" имаха претенции за нарушение на Маркович срещу Исека, но дузпа не последва. Съдията Драгомир Драганов дори не беше привикан от колегите си на ВАР да прегледа ситуацията. ВИЖТЕ СИТУАЦИЯТА!

Дълбоко в добавеното време Джеймс Ето'о разигра с Линдсет, след което центрира към Локило, той опита да продължи към Исека в наказателното поле, но Цунами се намеси и изчисти.

Футболистите на Станислав Генчев започнаха по-активно втората част. Два пъти Евертон Бала затрудни Бусато. Стражът на ЦСКА обаче беше перфектен и спаси ударите му. 

В 64-ата минута Томаш извърши три смени. Фаетон, Коялипу и Илиан Илиев се появиха на терена, а излязоха Бютучи, Исека и Локило. Това даде резултат и следващите опасности бяха пред вратата на Левски. В 66-ата минута Илиан Илиев подаде отлично на Линдсет, който беше непокрит на точката на дузпата, но стреля покрай вратата на Маркович, вместо да отбележи. Малко след това "сините" изтръпнаха и след удар на Коялипу. Топката прелетя на сантиметри над напречната греда.

В края Сангаре на два пъти затрудни отбраната на ЦСКА, но до гол не се стигна. В 84-ата Бусато отново беше на мястото си и спаси удар на Майкон. 

В 86-ата Александър Колев подаде към резервата Джавад Ел Джемили, който стреля от воле, а отбраната на ЦСКА изчисти в корнер. Фабио Лима центрира към Кристиан Макун, който засече с глава, Бусато опита да избие, но топката вече бе преминала голлинията и "сините" ликуваха - 1:0.

В третата минута на добавеното време Годуин Коялипу опита да изравни, но топката топката профуча над вратата на Маркович. До края "сините" не се пропукаха и ликуваха над вечния си съперник.

ЛЕВСКИ - ЦСКА 1:0
1:0 Кристиан Макун (86)

По-интересното от дербито по минути:
1 - Начало на мача.
1  Още в десетата секунда Мустафа Сангаре обстрелва вратата на ЦСКА, след като беше изпуснат от бранителите в червено. Топката прелетя над напречната греда.
7  Суматоха пред вратата на Левски. Тибо Вион засече центрираната от корнер топка, която беше в обсега на Матей Маркович, който изби.
8 - Силен изстрел на Мика Пинто, топката прелетя покрай дясната греда на вратата на "сините".
9 - Играта е спряна за кратко, за да бъде подменена топката, която се спука. Футболисти уведомиха съдията Драгомир Драганов, че им е трудно да играят с нея и той уважи претенциите им.
15  Оказва се медицинска помощ на Карлос Охене, който се строполи на земята след тежък удар отблизо с топката в лицето след изстрел на Джейсън Локило.
18 - Охене продължава игра, вече без предпазната маска, която беше на лицето му.
19 - Бусато сгреши с пас към Лиъм Купър, Сангаре за малко да отнеме топката, но падна на земята, претендирайки за нарушение на новия капитан на ЦСКА. Драганов не уважи искането на нападателя на Левски.
23  ГРЕДА на Александър Колев, който надбяга Лиъм Купър отдясно, нахлу опасно към вратата на ЦСКА и стреля с десния крак - топката се отби в лявата греда.
24 - Аарон Исека отправи удар, който бе блокиран от играч в синьо и топката излезе в корнер. След изпълнението му не последва опасност пред вратата на Матей Маркович.
32  Мика Пинто опита извеждащо подаване към Джейсън Локило, но Цунами се намеси и не позволи на играча на ЦСКА да излезе сам срещу Маркович.
37  Пропуск на Сангаре. Алдаир преодоля Тибо Вион и подаде към Сангаре, който шутира, Лиъм Купър блокира опита на нападателя на Левски.
44 Матей Маркович повали Аарон Исека, който нахлу на скорост в наказателното поле на Левски, все пак насочи топката към вратата, но Цунами я изби пред голлинията. Играта е прекъсната, Драганов се консултира с колегите си на ВАР. 
45 - Добавеното време е 4 минути.
45+2  Играта е подновена с тъч, Драганов не беше привикан на ВАР, за да прегледа ситуацията.
45+7  Жълт картон за Сангаре, който посече изключително грубо Тибо Вион край тъчлинията. 
45+9 - Край на първото полувреме.
----------------
46 - Начало на второто полувреме.
52  Далечен изстрел на Евертон Бала бе избит от Бусато, Maйкон опита добавка, но много неточно и високо над вратата на ЦСКА.
53  Сангаре претендира за дузпа, но Драганов не се подлъга, тъй като Лумбард Делова изчисти с чист шпагат топката от краката на нападателя на Левски. 
58  Бусато спаси нов силен удар на Евертон Бала.
64  Александър Томаш извършва три смени. Фаетон, Коялипу и Илиан Илиев влизат, излизат Бютучи, Исека и Локило.
66  Пропуск на Линдсет от отлична позиция. Илиан Илиев центрира перфектно към норвежеца, който беше оставен непокрит на точката на дузпата, засече топката, но на сантиметри покрай вратата на Маркович.
69  Коялипу шутира след пас на Линдсет, топката прелетя в опасна близост над вратата на Левски. 
85 - Фаетон тормози отбраната на Левски, Цунами успя да изчисти.
86  ГОЛ! 1:0 за Левски след попадение на Кристиан Макун, който отбеляза с глава след центриране от ъглов удар. Бусато опита да избие, но топката вече бе преминала голлинията.
88  Попадението е потвърдено след преглед с ВАР - топката преминава зад голлинията с целия си обем. 
90 - Добавеното време е 8 минути.
90+11 - Край на дербито. Левски победи ЦСКА с 1:0.


ЛЕВСКИ: 44.Матей Маркович, 3.Майкон, 6.Цунами (к), 50.Кристиан Димитров, 4.Кристиан Макун , 21.Алдаир, 8.Карлос Охене, 10.Асен Митков (57  11.Джавад Ел Джемили), 17.Евертон Бала (71  7.Фабио Лима), 12.Мустафа Сангаре  (), 9.Александър Колев 
Резерви: 99.Иван Андонов, 7.Фабио Лима, 11.Джавад Ел Джемили, 16.Преслав Бачев, 22.Патрик-Габриел Галчев, 23.Патрик Мислович, 30.Клеман Икена, 88.Марин Петков, 97.Асими Фадига
Tреньор: Станислав Генчев


ЦСКА: 1.Густаво Бусато, 15.Тибо Вион (79  19.Иван Турицов), 5.Лумбард Делова , 6.Лиъм Купър (к), 18.Мика Пинто , 99.Джеймс Ето’о, 26.Марселино Кареасо, 10.Джонатан Линдсет  (78  14.Тобиас Хайнц), 22.Джейсън Локило (64  73.Илиан Илиев), 9.Зюмюр Бютучи (64  11.Матиас Фаетон), 45.Аарон Исека (64  77.Годуин Коялипу)
Резерви: 25.Иван Дюлгеров, 77.Годуин Коялипу, 19.Иван Турицов, 73.Илиан Илиев, 11.Матиас Фаетон, 8.Станислав Шопов, 7.Улаус Скаршем, 4.Християн Петров, 14.Тобиас Хайнц
Треньор: Александър Томаш

София, „Васил Левски“
Съдия: Драгомир Драганов

Легенда:  - гол,  - автогол,  - жълт картон,  - втори жълт картон,  - червен картон,  - смяна,  - опасно положение,  - контузия,  - преглеждане на ситуация с ВАР

efbet Лига - сезон 2024/2025

 подкрепя българския спорт