Експертът по видеоарбитраж Дейл Джонсън даде обяснение за спорната дузпа в полза на Англия преди изравнителния гол на "трите лъва" за 1:1 чрез Хари Кейн от бялата точка в полуфинала срещу Нидерландия на Евро 2024. След това играчите на Гарет Саутгейт спечелиха мача с 2:1 благодарение на гола на резервата Оли Уоткинс в добавеното време.

В 15-ата минута срещу Хари Кейн бе извършено нарушението от страна на Дензъл Дъмфрис за 11-метровия наказателен удар. Нападателят на Байерн нанесе удар по топката, а бранителят на Интер "подложи" опасно с бутоните напред, като съприкосновението между двамата бе след нанасянето на удара. Първоначално германският рефер Феликс Цвайер не отсъди дузпата, но след това промени решението си, преглеждайки ситуацията с помощта на ВАР монитора, но не взе под внимание и докосването с ръка на Букайо Сака преди удара на Кейн.

След двубоя всички в щаба на "лалетата" имаха сериозни претенции заради отсъждането, но експертът по видеоарбитраж Дейл Джонсън обясни, че "опасният" характер на влизането на Дъмфрис е довел до решението, въпреки че тези ситуации обикновено не водят до наказание.

Потърпевшият Хари Кейн пък честно се изказа по въпроса: "Кракът и падаше и той определено ме нацели. Понякога получаваш дузпа, понякога не".

"Във футбола има неписан закон, че ако играч успее да изпълни удара си към вратата и след това бъде извършено нарушение срещу него от противников състезател, не трябва да се свири дузпа. Защо е така ли? Най-вече защото атакуващият отбор не губи нищо заради влизането на защитаващия вратата си футболист и шутът е завършил. Това бе много трудна намеса от страна на отговорника за ВАР Бастиан Данкерт. Той възприе естеството на влизането на Дъмфрис с бутоните напред, вместо да прави опит да ритне топката, като безразсъдство. Поради което играчът на Ниделандия получи и картон. И това е единственият случай, в който нарушение на защитник срещу нападател след самия изстрел може да се разгледа и да доведе до дузпа - когато е безразсъдно или опасно", сподели Дейл Джонсън пред ESPN.

Бранителят на "лалетата" Дъмфрис коментира ситуацията и заяви, че поема вината, но не е убеден в правотата на решението. "Искам да блокирам удара и едва го докосвам. Усетих се, че ще я свири, когато отиде до страничната линия, за да гледа. Поемам пълната отговорност."

"Това не беше дузпа. Няма как да се играе нормално футбол, докато решенията се взимат не на терена, а в малка стаичка на трибуните. VAR съсипва футбола", избухна селекционерът на "лалетата" Роналд Куман, който бе подкрепен от бившия английски национал и настоящ коментатор Гари Невил, според когото също няма никаква дузпа.

"Като защитник смятам, че това е абсолютно срамно решение. Няма как това да е дузпа", отсече бившата звезда на Манчестър Юнайтед.