Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Международен скандал между Турция и Германия се разрази заради футболиста Мерих Демирал, който се превърна в герой за югоизточната ни съседка с двата си гола за победата над Австрия с 2:1 на осмифиналите на Евро 2024.

При радостта си 26-годишният защитник показа с ръцете си жест, който е символ на националистическата турска организация „Сивите вълци“. Групировката се свързва с множество терористични актове, включително с извършения от Мехмет Али Агджа атентат в Рим срещу папа Йоан Павел II през 1981 г.

На действията на Демирал реагира германският вътрешен министър Нанси Фезер, която в социалната мрежа „Х“ обяви: „Символите на турските десни екстремисти нямат място на нашите стадиони. Очакваме, че УЕФА ще разследва този въпрос и ще го накаже. Използването на европейското първенство като платформа на расизъм е напълно неприемливо. Чакаме УЕФА да разследва случая и да обмисли санкции.“

Думите ѝ предизвикаха остра реакция от страна на правителството в Анкара. Министри от кабинета изразиха подкрепата си към Мерих Демирал, а германският посланик в Турция Юрген Шулц беше привикан в Министерството на външните работи, където му е връчена официална нота, с която се изразява протест срещу думите на Нанси Фезер.

Както е известно, УЕФА вече започна разследване на жеста на Мерих Демирал. Турският футбол в миналото е наказван заради символи на „Сивите вълци“, показван от футболисти. По време на квалификациите за Евро 2020 футболната федерация на страната беше глобена с 50 000 евро.

На провеждащото се в момента Евро 2024 УЕФА наказа за два мача албанския национал Мирлинд Даку заради националистически скандирания, насочени срещу Сърбия и Северна Македония.