Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

УЕФА е започнала разследване срещу Мерих Демирал, който вкара и двата гола за Турция при победата с 2:1 над Австрия на осминафиналите на Евро 2024. Повод за действията на европейската футболна централа е начинът, по който 26-годишният централен защитник ликува след попаденията си.

Демирал вдига двете си ръце, а като палците му допират средния и безименния пръст, а показалецът и кутрето са изпънати нагоре. Това е символ на националистическата турска организация „Сивите вълци“. Групировката се свързва с множество терористични актове, включително с извършения от Мехмет Али Агджа атентат в Рим срещу папа Йоан Павел II през 1981 г.

Заради жеста си Мерих Демирал може да получи дисциплинарно наказание от УЕФА. Централата в Нион вече е удряла турския национален отбор заради същия символ. Това се случи по време на квалификациите за Евро 2020 и беше наложена парична санкция от 50 000 евро.

Проблем за Демирал може да се окаже фактът, че е направил жеста си на стадиона в Лайпциг. Той е строго забранен като националистически в Германия и демонстрацията му подлежи на санкция от Службата за защита на конституцията на страната. Тя се бори с всички прояви на национализъм на германска територия.

„Начинът, по който празнувам е свързан с турската ми идентичност. Затова правя този жест. Виждал съм много хора да го използват на терена. Няма скрито послание. Всички се турци. Гордея се с произхода си и исках да го покажа на всички. Надявам се да имам още поводи за радост“, заяви героят на турския национален отбор.