Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Германия стартира ударно на домашното си европейско първенство, прегазвайки с убедителното 5:1 Шотландия снощи на "Алианц Арена". Днес предстои да се изиграят три мача, като вниманието приковава Испания - Хърватия. Двубоят в Берлин се очаква да бъде много интригуващ, началото му е 19:00 часа.

От 16:00 часа Унгария и Швейцария се срещат във втората среща от група "А". Другият мач от група "B" е от 22:00 часа - фаворитът Италия се изправя срещу Албания.

Испания и Хърватия за последно играха на 18 юни 2023 г. във финала на Лигата на нациите, завършил с победа за "Ла Фурия" с дузпи. Двете страни се срещат на четвърто поредно европейско първенство. През 2012 г. отново бяха в една група, като тогава иберийците печелят с късен гол на Хесус Навас. Четири години по-късно “шахматистите” си връщат на Испания - успех с 2:1 след попадения на Никола Калинич и Иван Перишич. На миналото европейско първенство "Ла Фурия" се класира за четвъртфиналите след победа над хърватите с 5:3 след продължения (3:3 в редовното време).

Испания до момента има три триумфа на еврофинали, a най-доброто постижение на хърватите е два четвъртфинала. 
 

Spain ИСПАНИЯ - ХЪРВАТИЯ Croatia

Мач от група "B"
Днес от 19:00 часа
Берлин, "Олимпиащадион"
Съдия: Майкъл Оливър (Англия)
Пряко по БНТ 1, БНТ 3

Вероятни състави: 

Испания: Унай Симон, Дани Карвахал, Начо, Робин Льо Норман, Алехандро Грималдо, Педри, Родри, Фабиан Руис, Ламин Ямал, Нико Уилямс, Дани Олмо
Селекционер: Луис де ла Фуенте

Хърватия: Доминик Ливакович, Йосип Станишич, Йосип Сутало, Марин Понграчич, Йошко Гвардиол, Лука Модрич, Марсело Брозович, Матео Ковачич, Ловро Майер, Андрей Крамарич, Анте Будимир
Селекционер: Златко Далич

Баланс: 10 мача, 5 победи за Испания, 2 равенства, 3 победи за Хърватия, г.р. 20:12 за Испания

Любопитни факти преди Испания - Хърватия: 

* В три от последните пет срещи между двете страни са паднали поне пет гола. 

* Лука Модрич е добре познат на испанските фенове, след като от 2012 г. e футболист на Реал (Мадрид). В състава на иберийците има трима футболисти на "белия балет" - Начо, Дани Карвахал и Хоселу.

* Модрич и Хесус Навас са в топ 5 на най-възрастните играчи на форума в Германия. Хърватинът е на 38 години и 9 месеца, докато испанецът е с три месеца по-млад.

* Ламин Ямал може да се превърне в най-младия футболист, участвал на европейско първенствo. Полякът Каспер Козловски държи рекорда, след като на предишния шампионат се появи в игра само на 17 години и 246 дни. Ямал е на 16 години и 338 дни. 

* “Ватрените” са най-опитният състав на Евро 2024, като няма друг отбор с повече играчи с над 100 мача за националния си тим. За Хърватия те са четирима - Лука Модрич (175), Иван Перишич (131), Домагой Вида (105) и Матео Ковачич (101).

От 16:00 часа в Кьолн се срещат Унгария и Швейцария. „Маджарите“ вече показаха, че прогресът им при Марко Роси не е случаен, като в състава личи името на халфа на Ливърпул Доминик Собослай, който е големият им лидер. За швейцарците пък в игра може да се появи Квадво Дуа от Лудогорец.

Унгарците се класираха за Евро 2024 с равенство 2:2 срещу България на Националния стадион “Васил Левски” (на 16 ноември 2023 г.). Тимът на Марко Роси не записаха нито една загуба в група “G” и завършиха на първото място с 18 точки - 5 победи и 3 равенства.

Швейцария ще играе на трето поредно европейско първенство и общо шесто в историята си. На миналия континентален форум “кръстоносците” поднесоха най-голямата изненада в надпреварата, след като отстраниха Франция на осминафиналите след изпълнение на дузпи. Достигането на четвъртфинал е и най-силното представяне на Швейцария на еврофинали до момента.

Hungary УНГАРИЯ - ШВЕЙЦАРИЯSwitzerland

Мач от група "А"
Днес от 16:00 часа
Кьолн, ст. "РайнЕнергиЩадион"
Съдия: Славко Винчич (Словения)
Пряко по Диема, Диема Спорт 3

Вероятни състави: 

Унгария: Петер Гулачи, Адам Ланг, Вили Орбан, Атила Шалай, Милош Керкез, Бендегуз Бола, Адам Наги, Андрас Шефер, Доминик Собослай, Роланд Шалай, Барнабаш Варга
Селекционер: Марко Роси

Швейцария: Ян Зомер, Фабиан Шер, Мануел Аканджи, Рикардо Родригес, Силван Видмер, Дан Ндойе, Гранит Джака, Ремо Фройлер, Джердан Шакири, Рубен Варгас, Зеки Амдуни
Селекционер: Мурат Якин

Баланс: 46 мача, 30 победи за Унгария, 5 равенства, 11 победи за Швейцария, г.р. 131:66 за Унгария

Италия започва защитата на титлата от Евро 2020, което се проведе с година по-късно заради пандемията от коронавирус, срещу коравия тим на Албания в Дортмунд (от 22:00 часа). Възпитаниците на Лучано Спалети са в много трудна група и ще трябва да се борят с всички сили, за да вдигнат трофея за трети път в историята.

Двете страни никога досега не са се срещали на голям форум. Италия печели и четирите си двубоя с албанците. Победа с 1:0 в приятелски мач в Генуа през 2014 г. беше последвана от успехи с 2:0 и 1:0 в квалификациите за световното първенство през 2018 г. В последната им среща "адзурите" надвиха албанците в контрола в Тирана с 3:1. Тя се игра през ноември 2022 г. 

ItalyИТАЛИЯ - АЛБАНИЯAlbania

Мач от група "B"
Днес от 22:00 часа
Дортмунд, "Сигнал Идуна Парк"
Съдия: Феликс Цвайер (Гер)
Пряко по Диема, Диема Спорт 3

Вероятни състави: 

Италия: Джанлуиджи Донарума, Раул Веланова, Матео Дармиан, Алесандро Бастони, Федерико Димарко, Жоржиньо, Браян Кристанте, Федерико Киеза, Лоренцо Пелегрини, Давиде Фратези, Джанлука Скамака
Селекционер: Лучано Спалети 

Албания: Томаш Стракоша, Елсеид Хюсай, Ардиан Исмайли, Берат Джимсити, Марио Митай, Кристян Аслани, Юлбер Рамадани, Ясир Асани, Недим Байрами, Таулант Сефери, Армандо Броя
Селекционер: Силвиньо

Баланс: 4 мача, 4 победи за Италия, г.р. 7:1