Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

УЕФА предприе строги мерки и наказа турския национал Мерих Демирал за два мача от Евро 2024.

26-годишният защитник вкара двата гола за Турция при успеха с 2:1 срещу Австрия в Лайпциг на 1/8-финалите и показа с ръцете си жест, който е символ на националистическата турска организация „Сивите вълци“, а това предизвика международен скандал. Групировката се свързва с множество терористични актове, включително с извършения от Мехмет Али Агджа атентат в Рим срещу папа Йоан Павел II през 1981 година.

Политическите послания са забранени по време на Европейското – както на трибуните, така и на терена. Поради тази причина Демирал е наказан за два мача, което означава, че ще пропусне четвъртфинала срещу Холандия в събота от 22:00 часа и евентуален полуфинал при успех на турците.

За подобна изцепка турският национал бе резследван от УЕФА през 2019 година, когато бе играч на италианския Ювентус и със съотборниците си направиха военен поздрав след гол. Това бе изтълкувано като подкрепа за операцията на турската армия в Сирия, която бе осъдена от света. Тогава тифозите на Юве поискаха Демирал да бъде освободен незабавно, но остана в Торино чак до 2021-ва  и бе даден под наем на Аталанта. В социалните мрежи той винаги е подкрепял открито политиката на президента на Турция Реджеп Таййп Ердоган и е смятан за един от най-яростните му поддръжници.

УЕФА показва, че е последователна в действията, след като албанецът Арлинд Даку също беше наказан за два мача. След втория мач от групата срещу Хърватия (2:2) нападателят подбуди собствените си фенове с националистически скандирания – и сам ги изпя. Неправилно поведение, което Европейската централа наказа решително.

В листа с наказанията на УЕФА Англия се размина, след като звездата им Джуд Белингам отърва кожата само с глоба от 20 000 евро. Той се хвана за слабините след изравнителния си гол срещу Словакия, който вкара мача в продължения. Впоследствие "Трите лъва" стигнаха до успех с 2:1 и в събота играят четвъртфинал с Швейцария.