Страхотно посрещане организира град Мураяма на Илиана Раева и Мария Петрова. Двете са на посещение в Япония, където договорят важни бъдещи детайли за българската художествена гимнастика.

Раева и Петрова имаха официално посещение при управителката на префектура Ямагата (областен управител) Миеко Йошимура, която отдели три пъти повече от предвиденото време за среща с българската делегация. Тя с интерес изслуша Илиана Раева и остана очарована от разказаното за националния отбор на България.

Навсякъде домакините приветстваха Илиана Раева и Мария Петрова с добре дошли на български език. Местните разпънаха надпис на родния ни език „Добре дошли! Поздравяваме ви от сърце, град Мураяма”. Дечица размахваха български знамена и отправяха усмивка към гостите, съпроводена с българска народна музика.

Събитията в град Мураяма бяха при огромен медиен интерес. Илиана Раева и Мария Петрова дадоха няколко интервюта за вестници и телевизии, включително и за националната телевизия NHK.

По-късно двете българки имаха официално посещение при кмета на град Мураяма Такао Шифу. Отново много топло посрещане от членове на общината, граждани и деца от детската градина, както и момичета от клуба по художествена гимнастика.

На церемонията по посрещането Илиана Раева изрази благодарност към град Мураяма за оказаната подкрепа. На срещата с кмета присъстваха и председателят на градския съвет на Мураяма г-н Казухиро Мори, председателят на комитета по образованието на Мураяма г-н Казуро Кикучи, шефът на отдел “образование за цял живот” Кацухико Ягучи и други. Председателят на нашата федерация обсъди с тях условията, които са необходими за тренировките на националните ни отбори. Тя получи уверение, че всичко ще бъде подсигурено. Както е известно, до Олимпиадата в Токио през 2020 година, всяка година, националните ни тимове ще бъдат на подготовка в страната на изгряващото слънце.

Малко по-късно Илиана Раева и Мария Петрова посетиха залата, в която ще се провеждат лагерите и направиха инспекция на спортното съоръжение на град Мураяма. Двете спазиха традициите и влязоха в залата по... пантофи. Всъщност, всички на събитието - домакините, представителите на медиите и гостите, събуха обувките си и получиха чифт пантофи, за да влязат в залата...

Тази вечер предстои официалното им посрещане на специална церемония.