Страхотно настроение създадоха състезателките по художествена гимнастика от националния отбор индивидуално. Петте грации – Невяна Владинова, Катрин Тасева, Боряна Калейн, Ерика Зафирова и Петя Борисова, играха днес демонстративно по време на квалификациите за категория Елит. Вече втори ден те се провеждат в малката зала “Арена Армеец”. Днес играха девойките младша възраст, а по обед на килима излязоха петте националки.

Със сигурност посещението би конкурирало част от елитните футболни мачове... Залата бе пълна почти до последното място. Тя е с по-малък капацитет, но около 300 души гледаха квалификациите и демонстративното изиграване на националните състезателки. В случая става въпрос за квалификация за Елит, дори не за държавно първенство или световна купа. И пак имаше достатъчно зрители.

Ето и онова, за което си заслужава всичко. Десетки дечица полудяха при вида на вече утвърдените звезди в българската художествена гимнастика. Малките момичета оградиха килима при първото излизане на Невяна Владинова, за да завладее публиката с лентата и “Булерия”. Скандирания, аплодисменти и “Давай, Неви”, не спираха да се чуват от малките състезателки. Така при излизането на всяка от петте националки – Катрин Тасева, Боряна Калейн, Ерика Зафирова и Петя Борисова. Агитката от гласовити деца сякаш се надпреварваше да подкрепя колкото се може по-силно всяка една от петте.

Докато гимнастичките играеха на килима, на съседния тренировъчен килим беше далеч по-интересно. На него загряваха една до друга Невяна Владинова и все още непознати деца, които един ден ще бъдат на нейното място. Лицата на малките не бяха за изпускане. Те гледаха Неви или Катрин, Боряна или Ерика и мигаха ококорени. А когато някоя от тях изпуснеше уред, удоволствието той да бъде подаден от малка гимнастичка бе неописуемо.

След демонстративното изиграване настъпи пореден страхотен момент. Над половин час петте национални състезателки се снимаха и раздаваха автографи. Колкото и напреднали да са технологиите, малките гимнастички върнаха спомена за онова време, в което всеки фен гонеше звездите с тетрадка или лист за подпис. Днес бе така. Нито една не отказа снимка – пред фотообективите се редяха дори родителите на бъдещите грации.

Председателят на федерацията Илиана Раева също присъства на събитието. Тя отблизо даваше наставления на националните състезателки. А след това се върна години назад... Десетки желаещи също пожелаха снимка с нея, за да й припомнят онези времена, в които взривяваше не само българската, а и чуждестранната публика като състезател.

Главният мениджър Бранимира Маркова може да бъде по-спокойна за състоянието на петте момичета. Днес играха много по-добре от контролното състезание в четвъртък. На 9 март и петте допуснаха грешки, но днес имат значително подобрение. Факт е, че са минали само ден-два, но просто им трябва малко спокойствие и концентрация.

Днес Невяна бе блестяща с лента и бухалки. Очарователната Катрин Тасева изигра добри топка и обръч. Финалът на “нежната” топка е уникален. Боряна Калейн отново предизвика фурор с представянето си. Ерика също бе спокойна и днес се справи. Лентата й носи много настроение. Петя Борисова – също, макар и да изпусна една бухалка извън килима. Но Петя е толкова красива и грациозна, че завладява всички почитатели.

Съчетанията на всики все още са нови и има време до важните състезания. Бранимира Маркова обаче само за няколко месеца създаде жестока конкуренция и отборът от индивидуални състезателки е на страхотно ниво. Личните треньори също се справят блестящо и дават заявка за сериозни резултати.

На следващото Гран при в Киев ще участва Катрин Тасева, на Гран при в Тие (25-26 март) е заявена Ерика Зафирова. В същото време другите четири момичета ще са на турнира “Жулиета Шишманова”.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ